Kako bi se ubrzao protok robe: Privrednici traže jednostavnije procedure na granici

09.05.2022. | 15:08

Srpski i hrvatski privrednici zatražiće od svojih vlada da se pojednostave procedure na graničnim prelazima kako bi se ubrzao protok robe, dogovorili su predsjednici privrednih komora Srbije i Hrvatske Marko Čadež i Luka Burilović.

Čadež i Burilović najavili su da će u zahtjevu biti zatraženo da se taj problem što prije riješi kako bi se smanjili gubici koje kompanije trpe zbog dugog čekanja, a jedna od mjera koja će biti predložena je usklađivanje radnog vremena srpskih i hrvatskih graničnih i inspekcijskih službi, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Oni su razgovarali u Zagrebu i o mogućnostima da nadležne službe na graničnim prelazima rade 24 časa dnevno cijele sedmice, kao i da se uspostavi zajednička željeznička stanica u Vinkovcima na kojoj bi se obavljale sve granične kontrole sa obje strane.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u oblasti energetike i nužnosti diversifikacije pristupa energentima za privrednike u dvije države, što je, kako je istaknuto, neophodno kako bi se kompanijama omogućio nesmetan rad i u narednom periodu.