Kako bi se stimulisao ovaj vid transporta: I iduće godine bez carine na električna vozila

22.12.2022. | 07:33

Olakšice na uvoz automobila na struju, koje ističu 31. decembra trebalo bi da budu produžene do kraja iduće godine sa ciljem stimulisanja građana na kupovinu ove vrste vozila čija bi masovnija upotreba značajno uticala na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine.

Savjet ministara BiH krajem jula ove godine donio je odluku o smanjenju carinske stope za uvoz hibridnih vozila sa 15 na pet odsto, te potpuno ukidanje tog nameta za električna vozila, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sada je sačinilo prijedlog da navedeni nameti budu ukinuti sve do 31. decembra 2023. godine.- Carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, trebalo bi da bude smanjena s dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet na nula odsto za automobile na električni pogon – navedeno je u prijedlogu odluke Ministarstva spoljne trgovine. Dodaju da bi se primjenom povoljnije carinske stope stimulisao uvoz navedene vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja.

Dalje se navodi da takva odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

– Time će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila – stoji u obrazloženju ministarstva.

Direktor banjalučkog preduzeća “EP Mobile”, Nikola Karan smatra da je ovakav vid stimulansa i te kako ide u prilog građanima, ali i privrednicima u oblasti elektromobilnosti, te da bi bilo od velikog značaja ako bi carina bila ukinuta i u narednoj godini.

– U Norveškoj, Švedskoj i drugim zemljama Evrope takođe postoje takvi stimulansi jer automobili na struju značajno pospješuju zaštitu životne sredine. Smatram da je to krucijalan potez koji bi trebalo da se primijeni i u 2023. godini – rekao je Karan.

On je istakao da na ulicama BiH nema veliki broj električnih i hibridnih vozila, ali da se iz dana u dan situacija popravlja.

– Sve je veća potreba za takvim automobilima. Mi poslujemo od 2019. godine, a ove smo imali najveći odziv za postavku stanica za punjenje. Trenutno ih na prostoru cijele BiH imamo oko 30, a veliki broj ih je u planu i za narednu godinu. Cilj nam je da mreža punionica bude što bogatija kako bi se vozači nesmetano kretali i punili automobile po cijeloj BiH – kazao je Karan i dodao da bi visoka cijena goriva trebalo da bude motiv građanima da se opredijele za vozila na struju.

Osim koristi sa aspekta zagađenja, upotrebom električnih vozila ostvaruju se i benefiti poput povoljnijeg servisiranja i veće bezbjednosti na putu.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za devet mjeseci ove godine uvezla 40 električnih automobila u vrijednosti većoj od 2,3 miliona maraka, a skoro polovina tih četvorotočkaša u zemlju je stigla nakon što je u julu ukinuta carina na njihov uvoz.

– Do kraja septembra ove godine u BiH je uvezeno i 421 hibridno vozilo, u vrijednosti nešto većoj od 22 miliona maraka – pokazuju podaci UIO.