Kako bi se omogućio dvosmjerni saobraćaj: Egipat planira da proširi Suecki kanal

18.02.2022. | 12:27

Egipat planira da proširi Suecki kanal kako bi se omogućio dvosmjerni saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svijetu.

To je najavio predsednik uprave Sueckog kanala Osama Rabi.

– Bilo bi preskupo proširiti cijeli, 190 kilometara dug kanal koji povezuje Crveno more i Mediteran, ali dio koji omogućava dvosmjerni saobraćaj trebalo bi da se produži sa sadašnjih 75 na 85 kilometara – objasnio je Rabi.

Podsjetimo, svjetski pomorski saobraćaj znatno je bio otežan u martu prošle godine nakon što se veliki kontejnerski brod “Evergiven“ popriječno zaglavio u kanalu, blokiravši ključni pomorski pravac između Evrope i Azije.

Planirano proširenje ubrzano je nakon te krize, rekao je Rabi, iako je cilj radova poboljšanje bezbjednosti saobraćaja, pa će i nakon njihovog završetka prolaz kroz Suecki kanal i dalje trajati 11 sati, prenio je portal Seebiz.

Druga faza uključivaće proširenje kanala 30 kilometara do južnog ulaza za 40 metara i njegovo produbljivanje za oko dva metra. Upravo se na tom dijelu kanala “Evergiven“ zaglavio.

– To je težak dio kanala – kazao je Rabi, dodavši da će se na tom mjestu poravnati zavoji u kanalu i smanjiti uticaj južnih vjetrova.

Projekat će koštati tri milijarde egipatskih funti, odnosno oko 191 milion dolara, a biće završen i otvoren do kraja juna 2023, naveo je Rabi.