Još više zakomplikovana gasna kriza: I Amerika odlučila da podigne cijene – za dva do tri puta

18.10.2021. | 14:48

Ove zime cijena gasa u SAD biće povećana dva do tri puta i tako još više zakomplikovati gasnu krizu koja je u Evropi već podigla cijene ovog energenta iznad svih granica, predviđaju ekonomski analitičari “Plats analitiksa”.

Naftne i gasne kompanije u SAD ne povećavaju proizvodnju, a rast cijena će zadržati izvoz.

Sada se gas u američkom čvorištu “Henri hab” /sa isporukom sljedećeg mjeseca/ prodaje po cijeni od oko 180 dolara za 1.000 metara kubnih.

Istovremeno, u Evropi i Aziji ta količina može se prodati za više od 1.000 dolara. U tom kontekstu, firme ne žure da povećaju proizvodnju gasa u SAD, kao što su to radile prije.

Proizvođači su promijenili strategiju i sada radije ulažu u naplatu duga i isplate dioničarima.

Osim toga, nakon energetske tranzicije, velike kompanije u SAD više ne nastoje da ulažu u dugoročne projekte za vađenje gasa iz škriljaca, a njegova proizvodnja, takođe, zavisi od nivoa proizvodnje nafte.

Američka industrija zahtijeva pauzu ne samo budućih gasnih projekata, već i ograničavanje postojećih. Istovremeno, u zemlji, uoči sezone grijanja nema dovoljno gasa, a troškovi mu rastu.

Nakon astronomskih cijena gasa na evropskom tržištu, koje su dostigle gotovo 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, sada se ovaj energent prodaje po cijeni od oko 1.000 dolara, što je za evropske prilike, takođe, vrlo skupo.

Sada su sve oči uprte u Rusiju, ali i u gasovod “Sjeverni tok dva”, koji je spreman za korištenje, ali čeka upotrebnu dozvolu njemačkog regulatora koja neće biti donesena do Nove godine.

Oko toga se još “lome koplja” na relaciji Berlin-Brisel-Vašington.

Oznake: Amerika, Cijena