Još nemaju pasoše: Izvoz konja iz BiH u EU dozvoljen, ali pod jednim uslovom

24.10.2023. | 17:15

Izvor registrovanih konja iz Bosne i Heercegovine u Evropsku unuju je dozvoljen obzirom da se BiH nalazi na popisu trećih zemalja Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2021/404.

Međutim, konji rođeni u BiH ne mogu biti predmet izvoza jer sistem identifikacije i registracije kopirata nije uspostavljen.

To je navedeno u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na pitanje Milana Petkovića, poslanika u PS BiH, prenosi Srpskainfo.

Kako se dalje navodi, Kancelarija za veterinarstvo BiH je u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH još 2018. pripremila i nadležnim entitetskim institucijama dostavila Nacrt pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara, koji definiše, između ostalog, izdavanje dokumenata za konje. Organi RS, FBiH i Distrikta nisu dostavili mišljenje na pravilnik.

Kako se formira jedinstveni sistem kopitara?

“Formira se u skladu sa članom 16. Zakona o veterinarstvu BiH i to na način da Savjet ministara, na prijedlog Kancelarije za veterinarstvo propiše detaljne uslove identifikacije životinja, izgled i sadržaj pasoša za životinje, kontrole kretanja i impelentaciju sistema na bilo kom nivou na teritoriji BiH”, navodi se u odgovoru.

Oznake: Izvor, Konji, Pasoši