Jezik je najveći problem: U Njemačkoj i dalje raste broj nepopunjenih radnih mjesta

06.11.2021. | 17:35

Skoro 34 miliona ljudi u Njemačkoj je u regularnom radnom odnosu. To je novi rekord. Ali, istovremeno i dalje raste broj nepopunjenih radnih mjesta.

Godišta s visokim natalitetom odlaze u penziju, a zbog negativnog demografskog razvoja, sve je manji broj novih radnika. Sve više firmi se žali na nedostatak stručne radne snage. Za njemačku privredu to je postao jedan od najvećih poslovnih rizika, piše “Deutsche Welle”.

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnjenja koje je po narudžbi fondacije “Bertelsmann” sproveo institut “Civey”.

Od 7.500 ispitanih preduzetnika, njih 66 odsto je navelo da ne mogu pronaći dovoljno stručnih radnika. Prošle godine je njih 55 odsto izjavilo da računaju s problemima u popunjavanju radnih mjesta.

Stanje nije isto u svim branšama, regijama, zanimanjima i kvalifikacijama. Ako firme koje imaju manjak radne snage pitate šta im tačno nedostaje, skoro svaka druga navodi osobe sa završenim srednjoškolskim stručnim osposobljavanjem.

Akademski obrazovanih nedostaje u svakom četvrtom preduzeću. S obzirom na branšu, manjak stručne radne snage posebno pogađa njegu starijih i nemoćnih i zdravstvo.

“Činjenica je: u Njemačkoj nestaje radna snaga”, upozorio je u avgustu Detlef Šile, predsjednik upravnog odbora Savezne agencije za rad.

“Od njege preko održavanja klimatizacije do logistike i fakultetski obrazovanih. Posvuda će nedostajati stručne radne snage”, kaže on.

Prema njegovim podacima, Njemačka treba 400.000 doseljenika godišnje kako bi zadovoljila potrebe na tržištu rada.

Ali, u praksi je do sada doseljavanje strane radne snage igralo malu ulogu. Samo 16 odsto ispitanika iz “Bertelsmannove” studije je navelo da radnu snagu traži u inostranstvu. Većina ih posebno atraktivnim ponudama pokušava privući domaće zaposlenike.

Jezik je najveća prepreka

Od 1. marta 2020. u Njemačkoj je na snazi zakon koji bi trebalo da olakša dolazak stručne radne snage iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Uprkos tome, mnogi preduzetnici se ustručavaju tražiti radnika u inostranstvu. Razlozi su različiti.

Kao glavni razlog firme navode strah od poteškoća u sporazumijevanju i problem procjene kvalifikacije radnika sa stranom diplomom.

Oznake: Jezik, Njemačka, Posao