Jesenja prognoza: Srbija je ekonomski lider Evrope, BiH se bori za zlatnu sredinu!

05.11.2020. | 20:44

Evropska komisija objavila je danas jesenju ekonomsku prognozu za 2020. godinu za države članice i zemlje kandidate.

EK za Srbiju predviđa pad BDP-a od 1,8 odsto za 2020, što je poboljšanje u odnosu na proljetnu prognozu EK, koja je predviđala pad od 4,1 odsto BDP-a u 2020. godini.

Prst na čelo

Na drugoj strani, MMF je prognozirao pad BDP-a Srbije od 1,5 odsto, ali rezultati za prvih devet mjeseci pokazuju da je Srbija već danas bolja od svih prognoza i projekcija.

Rezultat nakon prva tri kvartala je pad od samo jedan posto BDP-a, tako da Srbija krupnim koracima ide ka pozitivnom rezultatu. Bosna i Hercegovina je u zlatnoj sredini i bori se za svoje mjesto u evropskoj “ligi” zemalja. (BiH, kao država koja je potencijalni kandidat za članstvo u Uniji, nije obuhvaćena prognozom pa je autor u pogledu naše države koristio javne dostupne informacije o istoj temi od drugih međunarodnih relevantnih institucija).

Za razliku od Srbije ili BiH, Crna Gora bilježi veliki pad ekonomije uzrokovan sistemskim neravnotežama i upravljanjem ekonomijom decenijama unazad. Crna Gora će imati povećanje stope nezaposlenosti na više od 18 odsto, s izuzetno lošom strukturom zaposlenih koji mahom rade u turizmu i ugostiteljstvu, dok industrija ima broj zaposlenih koji se može mjeriti samo kao statistička greška. U Crnoj Gori je izvoz manji od 10 odsto BDP-a, a uvoz veći od 50 odsto BDP-a.

Pad prihoda u turizmu, kao glavne privredne grane, ove će godine biti blizu 80 odsto (Svjetska banka kaže 77 odsto). Javni dug je 87 odsto po projekcijama Evropske komisije, a s ovim padom privrede će biti i veći od 100 odsto već sljedeće godine. Strane investicije nisu razvojno podsticajne, već su to najčešće međukompanijski zajmovi i plasmani u nekretnine. Crna Gora tako plaća cijenu, jer već godinama nije otvorena nijedna velika fabrika, naprimjer, u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Gusinju, Plavu? I na kraju, u toj zemlji međunarodni eksperti očekuju manjak u budžetu (fiskalni deficit) veći od 10 odsto, a bliže 15 odsto BDP-a.

Gdje su zemlje regiona i članice EU?

Prognoza Evropske komisije za region u pogledu BDP-a je sljedeća: Albanija – pad od 6,8 odsto, Crna Gora – pad od 14,3 odsto, Sjeverna Makedonija – pad od 4,9 odsto, Turska – pad od 2,5 odsto, Bugarska – pad od 5,1 odsto, Hrvatska – pad od 9,6 odsto, Mađarska – pad od 6,4 odsto.

Pad BDP-a na nivou EU je 7,4 odsto, piše Avaz.