Jedino rješenje! Košarac: Viškove mesa da otkupe domaći prerađivači

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minsitara Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je jedino rješenje za tržišne viškove mesa da ih otkupe domaći prerađivači.

On je rekao da je održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, entitetskih ministarstava i prerađivača mesa na kojima je informisan da postoje viškovi u primarnoj proizvodnji.

“Predstavnici federalnog ministarstva su naveli da u tom entitetu nema viškova, dok resorno ministarstvo u Republici Srpskoj u registru poticajnih mjera vodi po 10.000 bikova i svinja u tovu koji nisu u fazi za klanje, te smo uvjereni da nema viškova te vrste i da stanje nije alarmantno”, naveo je Košarac. Komentarišući posljednja dešavanja kada je u pitanju sektor poljoprivrede i viškova mesa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Kopšarac je istakao da ovo ministarstvo sve aktivnosti u vezi sa sektorom poljoprivrede u BiH sprovodi u skladu sa ustavnim nadležnostima entiteta i zajedničkog nivoa.

Košarac je rekao da je po preuzimanju mandata uveo novi model u radu Ministarstva, a to je da postoji potpuna koordinacija akstivnosti sa nadležnim entitetskim tijelima, prije svega resornim ministarstvima u Srpskoj i FBiH.

“Naslijedio sam takav ambijent u Ministarstvu spoljne trgovine da kada su u pitanju određeni poslovi bile forsirane samo kompanije iz FBiH, a da pri tome takve kapacitete ima i Republika Srpska”, pojasnio je Košarac i dodao da isti tretman u svemu treba da imaju i kompanije iz Srpske i kompanije iz FBiH. Košarac je rekao da Ministarstvo ima određenu vrstu nadležnosti kada su u pitanju koordinisane politike entiteta i distrikta Brčko, ali nikako ne može da utiče na podsticajne mjere i određena dešavanja.

“Sav odnos jeste na nivou primarnih proizvođača, prerađivača i entitetskih ministarstava”, istakao je Košarac. On je rekao da ga ohrabruje činjenica da su mesoprerađivači pokazali senzibilitet da žele da otkupe viškove mesa, te da su na sastanku, mesoprerađivači i iz Republike Srpske i iz FBiH bili respektabilni, jer su odmah ponusili otkup.

Košarac je rekao da ministarstvo na čijem je čelu nema zakonsku osnovu da definiše cijenu, te da je to dogovor između primarnih proizvođača i mesoprerađivača.

“Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne može, po zakonu, donijeti nikavku mjeru ograničenja niti zabrane. Ne želim da kršim zakone niti mogu da kršim međunarodne ugovore BiH”, rekao je Košarac. On je podsjetio da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) utvrđeno da se može uvoziti svježe rashlađeno meso po nultoj carinskoj stopi.

“Svi oni koji ispunjavaju određenu vrstu uslova mogu to da rade jer je ugovorom o SSP to uvrđeno. U samoj fazi pregovaranja primarni proizvođači dovedeni u diskriminatorski odnos. Mi ne možemo promijeniti ugovor, možemo otvoriti postupak koji može da traje mjesecima”, poručio je Košarac. Košarac je rekao da je veoma važno afirmisati zaštitu domaće proizvodnje kroz kontakte između mesoprerađivača i primarnih proizvođača, a ne remetiti već SSP i kršiti međunarodne ugovore što može izazvati negativne posljedice.

“Mi izvozimo i mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU, izvozimo piletinu. Otvorili smo proces da dobijemo saglasnost izvoza crvenog mesa u zemlje EU. Šta bi danas značilo ako donesemo takve mjere”, upitao je Košarac.

Ostavite komentar: