Janković: „Prodaja hotela Bosna nije dogovorena, ali ne bih odbio dobru ponudu“

30.07.2020. | 22:48

Banjalučki biznismen Brane Janković odlučio je da hotel Bosnu delistira sa Banjalučke berze i pretvori ga u društvo sa ograničenom odgovornošću. Iako se u javnosti sve češće spominje da je prodaja hotela dogovorena, Janković za portal Capital tvrdi da to prvi put čuje.

U posljednje dvije godine Janković je lično i preko svoje firme “B&Č Trade tours“ otkupio sve akcije hotela i ostao jedini akcionar. Odluka o promjeni pravne forme biće potvrđena 31. avgusta kada je zakazana redovna sjednica skupštine akcionara na kojoj će biti razrješen upravni odbor i van snage stavljen statut preduzeća. Janković svoju odluku o napuštanju berze obrazlaže visokim troškovima koje proizvodi akcionarsko društvo.

“S obzirom da sam postao vlasnik svih akcija smatram da više nema potrebe da preduzeće bude na berzi. Jedini razlog za tu odluku je smanjenje troškova”, kaže on.

Sve glasnije spekulacije u posljednjih mjesec dana, a prema kojima je dogovorena prodaja hotela, negira.

“Vjerujte mi, to prvi put čujem od vas. I ja sam čitao neke komentare gdje se to spominje, ali mene niko nije kontaktirao. To ne znači da u slučaju neke dobre ponude ne bih prodao, mada mislim da sada u ovoj pandemiji to nikoga ne zanima”, tvrdi Janković.

Inače, zvanični podaci pokazuju kako je “Bosna” sa svojih 118 zaposlenih u prošloj godini imala prihod od 3,67 miliona marka i skromnu ostvarenu dobit od 47.732 KM, što je jedan od najlošijih poslovnih rezultata u posljednjih deset godina. Prema podacima sa berze, sadašnja tržišna vrijednost akcija hotela Bosna iznosi 10,4 miliona maraka.

Tradicija duga 135 godina

Hotel Bosna predstavlja jedan od simbola Banja Luke. Izgrađen je davne 1885. godine, a nakon zemljotresa 1969.godine, hotel je iznova sagrađen i za svoj novi izgled dobio priznanje kao najbolje arhitektonsko rješenje. Nalazi se u samom centru grada, preko puta Sabornog hrama Hrista Spasitelja, nadomak glavnog gradskog trga, sa smještajnim kapacitetom od 200 soba.

Izvor: capital.ba