Jagnjad pojedena, a račun neprijavljen: Zašto nam treba nova fiskalizacija

20.10.2021. | 07:25

Ako se u jednom od najprometnijih restorana u Bosni i Hercegovini, na putu od Sarajeva prema moru, u kojem se u toku dana ispeče i pojede četrdesetoro jagnjadi, prijavi promet od 140 KM dnevno, onda vam je jasno kako izgleda fiskalizacija u praksi i zašto nam treba novi model, slikovit je Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Šain tvrdi da bi se novim modelom o kojem će se, nakon parlamentarne, u Republici Srpskoj povesti i javna rasprava, dobrim dijelom suzbila siva zona u koju odlaze milioni maraka, jer bi se, kako kaže, stalo u kraj nekoj vrsti legalne “pljačke”.

“U oba entiteta imamo identičnu boljku – sravnjavanje u kasama obavlja se jednom dnevno, što u praksi znači da se u toku dana svaki račun može stornirati i kad dođe do poravananja, može se napisati cifra koja odgovara vlasniku. Na taj način smo svjedočili velikoj utaji poreza i bilo je krajnje vrijeme da se to ispravi i da se spriječe manipulativne radnje kod prijavljanja obima prometa”, objašnjava Šain.

Prema njegovim procjenama, novim modelom prema kojem bi svaki fiskalni račun u trenutku izdavanja bio registrovan u Poreskoj upravi, fiskalni prihodi porasli bi za stotine miliona maraka na godišnjem nivou. Slično modelu u Srpskoj, i u Federaciji se uz nove kase sa novim softverom pokušava doći do istog cilja, tvrdi Šain. Smatra da „galama“ oko novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema koji je nedavno stupio na snagu u tom entitetu nije sasvim opravdana.

„U pitanju su različiti pristupi, iako priznajem da je ovaj u Federaciji mogao biti bolji i moglo se naći i srećnije rješenje. Nespretna odrednica o kupovini novih kasa kod poslodavaca svakako nije naišla na razumijevanje, ali cilj je isti – treba nam fiskalizacija sa čistim računima. Kako god na to gledali, novi sistem će svakako biti pošteniji i pravedniji“, kaže Šain.

To obrazlaže i činjenicom da svi poslodavci konačno neće biti u istom košu, jer je postojeći sistem omogućavao da isto prođu i oni koji su uredno izdavali račune i oni koji su „varali državu“.

Upravo ta „stavka“ koja u praksi znači i subijanje nelojalne konkurencije jedan je od glavnih argumenata zbog kojeg poslodavci u Srpskoj podržavaju novi sistem fiskalizacije. Takođe smatraju da im je odluka Vlade Srpske da snosi kompletne troškove novog sistema u startu velika olakšica.

Nacrt zakona o fiskalizaciji Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajem septembra, a iz Vlade je obećano da će sve primjedbe i sugestije biti uvažene kroz javnu raspravu koja bi trebalo da traje 60 dana.

Učešće u javnoj raspravi najavljuju i iz Privredne komore i napominju da će i   pisanim putem dostaviti svoje prijedloge Ministarstvu finansija, s ciljem izrade što kvalitetnijeg teksta zakona koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

“Od novog Zakona o fiskalizaciji očekujemo da doprinese modernizaciji  i digitalizaciji fiskalnog sistema Republike Srpske, da pozitivno utiče na smanjenje sive ekonomije, sprečavanje zloupotreba, ali da utiče i na kvalitetnije prikupljanje podataka koji se dostavljaju Poreskoj upravi, putem stalne internet veze u realnom vremenu, u momentu ostvarenog prometa. Čitav sistem oko skupih nabavki, servisiranja i korištenja fiskalnih kasa zamijeniće novi i moderniji sistem“, smatraju u Privrednoj komori Srpske i napominju da treba pripremiti i podzakonske propise kako bi primjena novog zakona bila što efikasnija.