Izvozom konzumnih jaja do većih prihoda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pomoći će domaćim živinarima da ispune sve uslove za izvoz konzumnih jaja “A” klase na tržište Evropske unije, što će se pozitivno odraziti na prihode ovdašnjih proizvođača.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević rekao je za “Glas Srpske” da su predstavnici Koordinacionog tijela živinara BiH u petak na sastanku u Srpcu pokrenuli inicijativu da se ispune uslovi za izvoz konzumnih jaja “A” klase na tržište EU, za šta je potreban niz priprema.

– U Republici Srpskoj se uveliko ponašamo po evropskim pravilima, a ključne stvari koje EU očekuje od nas jesu stroža kontrola na salmonelu, te cijeli niz službenih kontrola i uzoraka koji su potrebni za analizu – rekao je Knežević.

Kada je riječ o Srpskoj i upravnim aktivnostima koje su potrebne u tom procesu, Knežević je istakao da su urađene gotovo sve direktive EU.

– U jednom trenutku bile su urađene sve, ali je EU promijenila određene direktive, tako da ćemo uskoro uspjeti u punom kapacitetu da obezbijedimo uslove da proizvođači konzumnih jaja iz Srpske mogu izvoziti na teritoriju EU – rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, izvoz živinarskih proizvoda iz BiH i Srpske u EU imao bi višestruk značaj, u smislu da se smanji suficit proizvoda koji postoji.

– Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz ovih proizvoda je porastao, a uvoz je smanjen i to su veoma dobri pokazatelji. Međutim, tržišna ekonomija i viša cijena konzumnih jaja će sigurno stvoriti određenu korist za proizvođače – rekao je Knežević.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić rekao je da su predstavnici Koordinacionog tijela živinara BiH u petak iskoristili priliku da sa nadležnima razjasne određene dileme koje su u vezi sa nastavkom aktivnosti o pitanju izvoza konzumnih jaja u EU.

– Sljedeći korak je, između ostalog, formiranje baze podataka. Takođe, dogovorili smo red aktivnosti sa kojima ćemo odmah krenuti. Što se tiče pojedinih domaćih firmi, one već sutra mogu ponuditi svoj proizvod na tržište EU uz poštovanje svih pravila koja propisuje tamošnje zakonodavstvo – kazao je Miličić.

Dodao je da je na sastanku bilo i riječi o saniranju štete u živinarstvu, s obzirom na to da je i ova grana jako pogođena pandemijom virusa korona.

– U narednom periodu ćemo napraviti virtuelni sajam živinarstva BiH, kako bismo javnosti pokazali da smo se prilagodili novim načinima funkcionisanja, pa čak i prezentovanja, s obzirom na to da od marta radimo u neuobičajenim okolnostima – kazao je Miličić.

Prerada

Iz Brisela je krajem prošle godine “Agreksu” stigla dozvola za plasman jaja za industrijsku preradu na tržište EU.

Za sedam i po mjeseci 2020. godine ova firma, jedina iz BiH na toj listi izvoznika, plasirala je 4,5 miliona jaja za preradu na tržište Hrvatske.

 

 

Ostavite komentar: