Izvoz raste zahvaljujući i čarapama: Proizvod iz BiH nose Italijani, Amerikanci, Arapi…

13.12.2022. | 09:40

SAD, Kanada, Švedska, Malta i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) samo su neke od država u koje BiH izvozi čarape, a da su inostrani partneri zadovoljni svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojem je tokom 11 mjeseci u inostranstvo otišlo ovih proizvoda u vrijednosti većoj od 15,8 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je u BiH tokom 11 mjeseci ove godine izvoz hulahop čarapa, uključujući i one bez stopala te čarapa, kratkih čarapa, uključujići i one za vene, kao i obuće bez pričvršćenog đona, pletene ili heklane, bio veći za oko 4,9 miliona maraka u odnosu na isti period lani.

“Tokom ove godine iz BiH je ovih proizvoda najviše izvezeno u Italiju i to u vrijednosti većoj od 11,2 miliona maraka”, pokazuju podaci UIO.

U istom periodu godinu ranije BiH je čarape izvezla u vrijednosti većoj od 10,9 miliona maraka. I tada je ove robe najviše otišlo na italijansko tržište i to u vrijednosti većoj 8,8 miliona maraka, prenosi UNA.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS upravo čarape su dale treći najveći doprinos rastu izvoza tokom deset mjeseci ove godine.

“Čarape čine 2,5 odsto izvoza. Rast vrijednosti izvoza iznosio je 75,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, podaci su Zavoda.

Oznake: Čarape, Izvoz