Izvoz pao: Loše vijesti za Kinu

07.06.2023. | 21:05

Kineski izvoz pao je u maju prvi put od februara, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.

Izvoz je pao 7.5 odsto na godišnjem nivou na 283.5 milijardi dolara, daleko gore od pada od 0.4 odsto koji je predviđala Reutersova anketa.

Pad je bio toliko oštar da je obim izvoza pao ispod nivoa s početka godine, nakon što se uzmu u obzir promjene u izvoznim cijenama, rekao je u bilješci Julian Evans-Pritchard, voditelj kineske ekonomije u Capital Economics-u.

“To ukazuje na smanjen globalni potražnju za kineskom robom”, rekao je.

U aprilu je kineski izvoz neznatno nadmašio očekivanja s rastom od 8.5 odsto na godišnjem nivou.

Međutim, razočaravajuće brojke za kinesku ekonomiju o izvozu za maj pokazuju da je dugoročni trend u padu, rekao je Hao Hong, glavni ekonomista Grow Investment Group.

Kina se neće moći oslanjati na trgovinu kako bi podstakla svoju ekonomiju “još šest mjeseci, sigurno”, rekao je, ističući otpor zbog slabe potražnje u SAD-u, gdje su inflacija – i kamatne stope – i dalje visoke.

Uvoz u maju pao je za 4.5 odsto u odnosu na prošlu godinu na 217.69 milijardi dolara – manje od pada od 8 odsto koji je predviđao “Reuters”.

Kineski mjesečni uvoz opao je na godišnjem nivou od kraja prošle godine.

Druge analize podataka pokazale su znakove oporavka domaće potražnje.

Evans-Pritchard iz Capital Economicsa procijenio je da je obim uvoza u maju dosegao najviši nivo u 18 mjeseci, nakon što je uzeta u obzir niža baza za poređenje i promjene cijena, navodi “b92”.

Očekuje da će se uvoz “nastaviti oporavljati tokom nadolazećih tromjesečja kako se podsticaj od ponovnog otvaranja i dalje širi.”

Kina bi u petak trebala objaviti podatke o inflaciji.

Oznake: Izvoz