Iznenađujuće slab interes! Investitori gube povjerenje u finansijski sistem FBiH!?

14.11.2023. | 16:54

Federacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela danas zadužiti za planiranih 50 miliona maraka jer nije bilo dovoljno interesa investitora, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, Federacija je danas putem Sarajevske berze ponudila investitorima trezorske zapise u spomenutom iznosu, ali su pristigle ponude u znatno manjem iznosu – od 37 miliona KM.

Na kraju je prihvaćeno 30 miliona KM koliko iznosi ukupno današnje zaduženje, po prosječnoj kamatnoj stopi od 3,0619 posto.

Kupci ovih vrijednosnih papira su uglavnom komercijalne banke te je ovo jedan vid kreditnog zaduženja.

Može se reći da je slab interes investitora iznenađujući. Donedavno su ponude investitora uveliko premašivale iznose trezorskih zapisa i obveznica koje je veći entitet nudio.

To je takođe čudno zbog činjenice da su trezorski zapisi kratkoročni papiri pa su investitorima inače još interesantniji jer im se novac brže vraća. U ovom slučaju, već 15. maja 2024. godine, što je datum dospijeća trezorskih zapisa koji su danas emitovani.

S druge strane, Republika Srpska je nekoliko puta imala sličnih problema kod investitora, te se tada govorilo da invetitori gube povjerenje u ovaj entitet.

Sada se postavlja pitanje da li investitori gube povjerenje u finansijski sistem Federacije BiH. Jer, poznato je da komercijalne banke imaju više nego dovoljno novca u rezervi kojim bi mogle kupiti ove vrijednosne papire.

Trenutno stanje u budžetu FBiH je stabilno. No, podsjetimo da je MMF nedavno upozorio Federaciju BiH da ne diže plate i penzije, te da ne diže granicu minimalne plate, kako ne bi pojačavala inflaciju. Upozorili su na moguće probleme ako se FBiH ne bude pridržavala finansijske discipline.

Oznake: Povjerenje