Izgradnja gasovoda ključni infrastrukturni projekat u Republici Srpskoj

22.03.2021. | 18:24

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije”, koji se nastavlja na gasovod “Turski tok”.

Na sastanku je istaknuto da izgradnja kraka gasovoda “Turski tok” predstavlja kapitalni infrastrukturni projekat u Srpskoj, koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine.

Sagovornici su pozdravili saradnju preduzeća “Gas-Res” i “Srbijagas” na izgradnji ovog gasovoda, koji će pratiti trasu budućeg auto-puta od Bijeljine, Doboja, Banjaluke do Prijedora i Novog Grada, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Uvođenje kraka `Turskog toka` rezultat je višegodišnjih napora i predanog rada institucija Republike Srpske. Korišćenje gasa, kao ekonomičnijeg energenta, doprinijeće razvoju privredne aktivnosti, ali i zaštiti životne sredine.
Institucije na nivou BiH moraju prepoznati i na adekvatan način podržati aktivnosti Republike Srpske na realizaciji značajne investicije, koja će omogućiti novi energent stanovništvu i privredi”, poručio je Košarac.

Košarac i Ćorić usaglasili su se da će u narednom periodu održavati redovne radne sastanke s ciljem praćenja dinamike planiranih aktivnosti, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

“Namjera nam je da zajedničkim naporima ubrzamo aktivnosti na potpisivanju sporazuma između BiH i Srbije, neophodnih za izgradnju kraka gasovoda kroz Republiku Srpsku”, istakao je Košarac.

On je dodao da institucije na nivou BiH treba da, u skladu sa nadležnostima, daju doprinos i pomognu institucijama Republike Srpske da ovaj posao što prije bude završen.

“Važno nam je da obezbijedimo više interkonekcija, kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata”, poručio je Košarac.