Izbacivanje Rusije iz sistema SWIFT ne bi dalo rezultate

24.12.2021. | 23:32

Eventualno izbacivanje Rusije iz sistema /SWIFT -međunaronog platnog prometa/, zbog navodne prijetnje Ukrajini, ne bi uništilo ruske finansije, a izazvalo bi ozbiljne probleme zemljama EU, pa i Americi – procjenjuju ekonomski portali.

Tako ugledni britanski “Ekonomist” podsjeća da se SWIFT, sa sjedištem u Belgiji, obavezao na političku neutralnost, kao i da mnoge evropske zemlje, poput NJemačke, održavaju velike poslovne veze s Rusijom i mogu usprotiviti takvom potezu.

Pominje se i presedan kada je Trampova administracija 2018. godine natjerala SWIFT da iz svog sistema isključi Iran tj. njegove banke usprkos evropskom protivljenju. SAD, naime, mogu zaprijetiti povlačenjem svojih banaka iz SWIFT-a.

Međutim, ima li smisla isključiti Rusiju iz SWIFT-a, pošto taj potez neće naškoditi Rusima u smislu da će ih uništiti, jer se oni za takvu mogućnost pripremaju od 2014. godine, ali bi to opteretilo troškovima sam Zapad što je dugoročno kontraproduktivno.

Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, uslijedće odliv kapitala, masovno povlačenje ulaganja iz firmi i depozita iz banaka koje se oslanjaju na inostrano finansiranje.

Ali, tada slijede ruske protivmjere – ruske banke i njihovi vanjski partneri počeće da koriste druga sredstva komunikacije, a operacije će početi obavljati putem sistema finansijskih poruka /SPFS/ Banke Rusije, koji je alternativa SWIFT/u.

On nije toliko raširen i nije tako savršen, ali ga je sasvim moguće koristiti.

SAD su do sada koristile svoju finansijsku moć protiv malih ili izolovanih zemalja kao što su Kuba, Iran i Mianmar. Međutim, ruska ekonomija je dvostruka veća od svih ekonomija protiv kojih je ikada uveden embargo i svaki poremećaj u Rusiji utiče na zemlje koje s njom posluju.

Na primjer, Rusija je na petom mjestu među trgovinskim partnerima EU. Evropske banke imaju 56 milijardi dolara potraživanja za plaćanje od ruskih stanovnika.

Bilo bi i druge štete zbog ruske odmazde. Rusija osigurava 35 odsto evropskih potreba za gasom i ima 310 milijardi evra imovine EU.

“Geopolitika” podsjeća na rusku prijetnju da bi u slučaju izbacivanja iz sistema SWIFT došlo do apsurdnih situacija.

Naime, iz Moskve su, s podsmjehom reagujući na ovakve pritetnje, poručili: “U redu, evropski kupci tada će nam gas plaćati u rubljama i dovoziti ih u naše banke u vrećama”.

Ceh odluke o izbacivanju Rusije iz sistema SWIFT platile bi i SAD.

One imaju najvažniju ulogu zbog dominacije dolara u suistemimam svjetskih poslova. Ali svaka zemlja koja ima opterećujući odnos sa SAD tada bi, poučena ruskim iskustvom, pokušala da pronađe alternativu za SWIFT, a i Evropa može da udvostruči svoje napore u razvoju samoodrživije mreže plaćanja.

Kina bi na ovakvu situaciji gledala kao na “generalnu probu” jačanje svog CIPS sistema bankovnih prenosa.

U njega su već uključene neke velike strane banke, a omogućava slanje poruka na kineskom i engleskom jeziku. Prosječni dnevni volumen transakcija za sada iznosi 50 milijardi dolara, što je puno manje od 400 milijardi koliko ima SWIFT/-ov.

Ali, tokom prošle godine kineski platni sistem gotovo je udvostručio svoju efikasnost – navode ekonomski portali i listovi.

Tom Kiting iz britanskog Kraljevskog instituta za obrambena istraživanja zato savjetuje: “Zapad još uvijek ima baruta, ali mora mudro odabrati one sa kojima se želi boriti”.

/kraj/nt

Oznake: Rusija, SWIFT