Iz školskih klupa na posao! Sjajna prilika za deset učenika – zahvaljujući “Alumini”

11.08.2021. | 19:47

Deset učenika Tehničkog školskog centra iz Zvornika, koji su pokazali najbolje rezultate na praktičnoj nastavi u protekle tri godine u “Alumini”, biće radno angažovani u ovom zvorničkom kolektivu, saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

Sa stečenom diplomom, ovi mladi koji su se opredijelili za tehnička zanimanja, kao što su varilac trećeg stepena i obrađivač metala rezanjem, dobili su šansu da svoje znanje iz školskih klupa i vještine koje su stekli tokom praktičnog dijela nastave, usavršavaju u budućem svakodnevnom poslu na svojim radnim pozicijama u ovoj fabrici.

Povodom potpisivanja ugovora o radu i stupanja na posao, menadžment kompanije upriličio je prijem za ove mlade radnike, kojem je prisustvovao i jedan broj njihovih roditelja, kao i direktor Tehničkog školskog centra iz Zvornika Goran Grujić.

Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u kompaniji “Alumina” Zoran Obrenović poželio je mladim zavarivačima i metalostrugarima dobrodošlicu u fabriku, istakavši da menadžment kompanije pravi ambijent u kojem će u narednom periodu biti birani najbolji radnici koji će dobiti posao i imati priliku da pokažu koliko znaju, uz mogućnost napredovanja u struci, te da se ostvare u poslovnom, ali i u porodičnom smislu.

“Izvršili smo prijem za tehnička zanimanja koja su neophodna ovoj fabrici. U proteklom periodu, prateći rad ovih učenika koji su dolazili kod nas na stručnu praksu, njihovi mentori sačinili su spisak najboljih. Na ovaj način smo pokazali da smo kompanija koja razmišlja o svojoj budućnosti i koja posluje po najvišim evropskim i svjetskim standardima i da, shodno tome, uvijek imamo zahtjev da biramo najbolje”, istakao je Obrenović.

On je naglasio da će kadrovska politika kompanije biti važan segment koji će u budućnosti opredijeliti i opstanak fabrike na ovim prostorima.

Obrenović je istakao da menadžment “Alumine” želi da, zajedno sa mladim, školovanim kadrovima, gradi i razvija kompaniju koja može ozbiljno da se nosi u koštac sa svojom konkurencijom u Evropi i svijetu i da pritom osigurava bolju budućnost na ovom području.

“Vjerujem da ćete biti zadovoljni i da ćete se ostvariti u ovoj fabrici u narednom periodu”, poručio je mladim kadrovima Obrenović.

Direktor održavanja u “Alumini” Slaviša Milić, obraćajući se budućim radnicima kompanije, naglasio je da se ova grupa učenika pokazala kao najbolja na praktičnoj nastavi u fabrici u minule tri godine njihovog školovanja i da mogu ravnopravno, sa iskusnijim kolegama, nastaviti da rade.

“Pred vama je budućnost, radićete sa starijim kolegama od kojih možete još mnogo toga da naučite, te imati priliku da radom i posvećenošću poslu stičete željeno iskustvo”, rekao je Milić i dodao da je “Alumina”, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala potrebu da pomogne Tehničkom školskom centru u sistemu dualnog obrazovanja. On je naveo da su to radili na način što su omogućili učenicima tehničkih zanimanja da obavljaju praksu u “Alumini” obezbjeđujući im svu potrebnu i neophodnu opremu, sredstva za rad, alate i slično, te kvalitetne mentore kako bi im prenijeli svoje bogato znanje i iskustvo.

Milić je podsjetio da je u protekloj školskoj godini 58 učenika iz Tehničkog školskog centra obavljalo praktični dio nastave u kompaniji “Alumina”.

Direktor Tehničkog školskog centra Goran Grujić rekao je da ova zvornička škola posljednjih godina ima veoma uspješnu saradnju sa kompanijom “Alumina”.

“Godinama se borimo da izlazni proizvod naše škole bude upravo ovaj čin – da učenici koji završe praktičnu nastavu u privredi, prije svega oni najbolji, tu i ostanu. Potpisivanje ugovora o radu sa deset naših doskorašnjih učenika je, bez sumnje, najbolja potvrda zajedničkog rada `Alumine` i Tehničkog školskog centra”, istakao je Grujić. Grujić je zahvalio rukovodstvu “Alumine” za podršku i razumijevanje za izvođenje praktične nastave i interesovanje za zanatska zanimanja, navodeći da je ovo pravi primjer dualnog obrazovanja i saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

U Kadrovskoj službi “Alumine” navode da ovim zapošljavanjem kompanija popunjava deficitarna radna mjesta, a ujedno i podmlađuje kolektiv.

Kompanija “Alumina” trenutno zapošljava 1.459 radnika, među kojima je više od 420 mlađih od 35 godina.