Iz MMF-a poručuju: Sankcije Rusiji smanjiće dominaciju američkog dolara

31.03.2022. | 12:51

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji mogle bi da dovedu do fragmentacije globalnog finansijskog sistema i smanjenja dominacije američkog dolara u njemu, upozorila je Gita Gopinat, prvi zamjenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema njenim riječima, radikalne restriktivne mjere koje su uvele zapadne zemlje nakon pokretanja ruske specijalne operacije u Ukrajini mogu doprinijeti nastanku malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između određenih grupa država.

“To već vidimo kod nekih zemalja koje ponovo pregovaraju o valuti plaćanja u trgovinskoj razmjeni”, rekla je ona za “Fajnenšel tajms”.

Ona je dodala da bi i u takvim okolnostima dolar ostao glavna globalna valuta, ali je fragmentacija na manjem nivou sasvim moguća.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je 24. februara specijalnu vojnu operaciju kao odgovor na zahtjev za pomoć šefova republika Donbasa.

Nakon ovog koraka, SAD, EU, Velika Britanija i nekoliko drugih zemalja najavile su sankcije ruskim fizičkim i pravnim licima, podsjeća TASS.

Oznake: Dolar, Rusija, Sankcije