Iz Centralne banke BiH poručuju: Sigurnost, likvidnost i profitabilnost osnovni ciljevi rada

20.05.2021. | 14:56

Sigurnost, likvidnost i profitabilnost osnovni su principi i ciljevi rada Centralne banke BiH u upravljanju deviznim rezervama, poručeno je danas na tematskom druženju predstavnika ove banke i medija.

Na skupu je istaknuto da će se ovakvi susreti održavati svakog mjeseca, da bi se javnosti predstavio način rada i funkcionisanja Centralne banke BiH.

U slučaju Centralne banke BiH, devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, što proizilazi iz odredaba aranžmana valutnog odbora kao izabranog modela monetarne politike u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, istaknuto je na ovom tematskom druženju. Rukovodilac Odjeljenja za bankarstvo Emina Ćeman rekla je da je upravljanje deviznim rezervama komplikovan proces iako su pravila propisana zakonskim okvirom, te da se provodi na tri nivoa – strateškom, taktičkom i operativnom.

“Devizne rezerve predstavljaju aktivu Centralne banke BiH koja treba biti raspoloživa u svakom trenutku”, navela je ona. Portfolio deviznih rezervi, kako je rekla, izložen je finansijskim rizicima, kao što su kreditni rizik, rizik likvidnosti, ali i devizni rizik i o tome se stalno vodi računa.

Rukovodilac službe Front ofis odjeljenja za bankarstvo Maja Zavođa osvrnula se na monetarno zlato, navodeći da svaka centralna banka u svijetu određuje da li će imati rezerve zlata.

“To je odluka svake centralne banke pojedinačno”, dodala je Zavođa i navela primjer Hrvatske, koja je odustala od zlata, dok, kako je navela, Srbija ima takvih rezervi, kao i Centralna banka BiH, koja ima oko tri tone zlata. Zavođa je istakla da zlato nikad neće prestati da bude interesantno investitorima.

Rukovodilac Odjeljenja za računovodstvo i finansije Edis Kovačević i rukovodilac Službe za finansijsko izvještavanje i analize Odjeljenja za računovodstvo i finansije Tamara Gavrić govorili su o finansijskom izvještavanju Centralne banke BiH i naglasili da je za ovu banku bitno da zadovolji ciljeve odgovornosti, transparentnosti u radu, kredibiliteta, a sve s ciljem stabilnosti domaće valute.

“Propisani cilj je stabilnost domaće valute”, istakla je Gavrićeva.