Italijanski ministar poručio: Brisel treba da proširi ograničenje cijena gasa

11.09.2022. | 16:08

EU treba da uvede ograničenje cijena gasa i za ostale izvoznike iz inostranstva, jer nema smisla da se to čini samo za izvoz ovog energenta iz Rusije ka Evropi, rekao je danas italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

“Ograničenje samo ruskog gasa nema nikakvog smisla, jer trenutno u Evropu stiže samo u malim količinama. U svakom slučaju treba signalizirati svim proizvođačima. Evropa uvozi tri četvrtine prirodnog gasa i bilo bi fer da, kao najveći kupac na svijetu, pomogne u određivanju cijene kako bi se zaštitile firme i građani”, rekao je Čingolani za list “La Republika”.

On je najavio da će narednim danima nastaviti sa radom kako bi se osiguralo da bude usvojen prijedlog o širem ograničenju cijena.

Čingolani je podsjetio da su krajem sedmice ministri energije EU dali mandat Evropskoj komisiji da ograniči cijene gasa. Brisel treba da iznese prijedlog u oktobru.

Nakon sastanka, Čingolani je istakao da je 15 članica EU izrazila podršku za zajedničku cijenu za uvezeni gas, tri države su podržale tu mjeru samo za ruski gas, a pet je protiv te zamisli ili su izrazili neutralnost.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen je početkom septembra izjavila da bi blok mogao da ograniči cijenu ruskog gasa nakon što su ministri finansija Grupe G7 potvrdili namjeru da uvedu ograničenje na cijenu ruske nafte u sklopu nove rudne sankcija protiv Moskve.

Moskva je potom najavila da će prekinuti izvoz energenata državama koje uvedu ograničenje cijene.

Oznake: Cijena