Italijani zavisni od ruskog gasa: Kriza gasi klima-uređaje u kancelarijama

20.04.2022. | 13:59

Italijani bi mogli da se suoče sa dugim toplim ljetom sa isključenim klima-uređajima u kancelarijama i institucijama, jer Vlada nastoji da smanji zavisnost od ruske isporuke gasa.

Sistemi za klimatizaciju biće podešeni da održavaju temperaturu ne nižu od 25 do 27 stepeni Celzijusovih tokom najtoplijih mjeseci u godini, prema amandmanu na uredbu Vlade Italije o korištenju energije.

Zimi se prostorije neće grijati više od 19 do 21 stepen Celzijusov po pravilima koja će stupiti na snagu od početka maja do kraja sljedećeg marta.

Amandman je dio uredbe o energetici Vlade Italije, koju trenutno provjerava gornji dom italijanskog Parlamenta.

Iako lokalne vlasti navode u kojim mjesecima se mogu koristiti sistemi za grijanje i hlađenje, trenutno ne postavljaju temperaturne granice za javne zgrade.

Italija dobija oko 40 odsto svog gasa iz Rusije i nastoji da diverzifikuje snabdijevanje energijom od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Ministri će ove sedmice potpisati sporazume o gasu u Kongu i Angoli, u okviru tih napora.

Italijanski premijer Mario Dragi predložio je energetska smanjenja i podešavanja sistema za klimatizaciju i grijanje kao jedan od načina na koji Italija može pomoći da se smanji potrošnja energije.

Oznake: Italija, Klima, Ruski gas