IT kompanijama ne teče med i mlijeko: Visoke plate ne zadržavaju programere

04.03.2024. | 13:44

Da u IT kompanijama ne teče med i mlijeko uprkos visokim profitima i platama govore podaci o konstantom odlasku radne snage i problemima koji ostaju nakon toga, jer se upražnjena radna mjesta, zbog nedostatka kvalitetnih stručnjaka, teško popunjavaju.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević za “Glas” kaže da je uprkos globalnoj krizi koja je prošle godine zahvatila IT industriju domaći sektor imao uspon, što se očekuje i u narednom periodu.

Najveći problem u poslovanju, prema njegovim riječima, predstavljaju učestala napuštanja kompanija od strane zaposlenih.

Fluktuacija radne snage u našim kompanijama ide i do 20 odsto, a toliki procenat može biti izuzetno poražavajući za male kompanije. Razlozi radnika su različiti. Jedni nalaze bolje radno mjesto u drugoj IT kompaniji, drugi odlaze u inostranstvo, a znatan broj programera započinje svoj biznis. I to je danas česta pojava, jer na taj način mogu znatno više da zarade – pojasnio je Dragičević.

S druge strane, dodaje on, kompanija koja ostane bez kadra, upražnjeno radno mjesto mora popuniti da bi mogla realizovati predviđene poslovne planove.

Na našem malom tržištu rada to je jako teško, jer su IT industriji potrebni ljudi sa preciznim zanimanjem i vještinama. Nije to da zaposliš čovjeka pa ga obučavaš određeni period. Ovoj branši su potrebni radnici koji se jako brzo moraju uključiti u produkciju i biti aktivni članovi timova za izradu softvera. Fluktacija radne snage prisutna je i u drugim sektorima, ali zbog specifičnosti posla u IT industriji je znatno teže popuniti upražnjena radna mjesta – kazao je Dragičević i dodao da se poslodavci moraju dovijati na razne načine, osmišljavati i praktikovati uvođenje različitih benefita za zaposlene, a sve s ciljem da bi ih zadržali.

Podaci o poslovanju domaćih IT kompanija u prošloj godini tek se sumiraju, ali prema prvim pokazateljima ostvareni rezultati su zavidni.

Svi su poslovali pozitivno, a pojedini imaju veliki rast prihoda i dobiti u odnosu na 2022. godinu. Istina je da su problemi prouzrokovani globalnom krizom uticali na smanjen obim partnerskih ugovora, ali zahvaljujući specifičnosti branše da se posao može pronaći na stranim tržištima i drugim kontinentima, ti gubici su nadomješteni novim ugovorima sa drugim partnerima – pojasnio je Dragičević i naveo da je izvanredne rezultate lani ostvario i sektor telekomunikacija te da su pojedine kompanije u toj sferi ostvarile rekordnu dobit.

Stabilizacija na globalnom tržištu prvi je znak da bi i ova godina mogla biti uspješna za IT stručnjake sa adresom u Srpskoj, a za još veći uspjeh sektora Dragičević kaže da Srpska mora prilagoditi zakonske propise evropskim uredbama, propise pogodne bržim promjenama da bi investitori mogli jednostavnije i lakše ulagati novac.

Godinama čekamo da se stvari pomaknu sa mrtve tačke da bismo dobili digitalni pečat i potpis zahvaljujući kojima bi mogli bolje upravljati i zaštititi svoje podatke i resurse. Neophodan nam je i republički data centar s kojim bi se smanjila mogućnost zloupotrebe podataka, ali i povećala brzina razmjene informacija – naveo je Dragičević.

Hakerski napadi

Slobodan Dragičević kaže da su sjaber napadi sve izraženiji problem te da nekoliko faktora dovodi do toga.

Neadekvatna infrastruktura kojom raspolažemo kada razvijamo određeni servis namijenjen privredi ili građanima je jedan od bitnih faktora. Takođe, i dalje imamo problem i otpor od strane korisnika interneta koji griješe pri banalnim stvarima. Bez obzira na to koliko mislili da smo mali, beznačajni i da nismo u fokusu hakera, moramo znati da jesmo. Ne postoji više nijedna zemalja privreda ili pojedinac za koje možemo reći da nisu interesantni hakerima – rekao je Dragičević.