Istraživanje pokazalo: Više od 70 odsto građana EU vidi korist od članstva

06.12.2023. | 17:54

S obzirom na to da se u junu predstoje izbori za EU, istraživanje koje je naručio Evropski parlament pokazalo je da više od 70 posto građana EU vjeruje da imaju koristi od članstva svoje zemlje u Evropskoj uniji.

Ispitanici su naveli razloge poput tih da EU održava mir i unaprjeđuje saradnju između zemalja, pokazalo je istraživanje.

“Imidž EU ostao je stabilan od marta 2023. godine, s 45 posto građana EU koji imaju pozitivnu sliku o bloku, 38 posto ima neutralan imidž, a 16 posto negativan”,  navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Podaci iz istraživanja pokazali su da je veće interesovanje za glasanje na izborima za EU iduće godine, sa 68 posto ljudi koji će vjerovatno glasati, što je deset procentnih poena više nego prije pet godina.

“Više građana je zainteresirano za evropske izbore 2024. ili kažu da bi glasali na izborima sada nego 2018.”,  navodi se.

Ekonomsko raspoloženje na niskom je, međutim, nivou, a većina Evropljana očekuje pad životnog standarda iduće godine, navodi Fena.

Nedavni izbori, kao što su u Nizozemskoj, pokazali su da krajnja desnica sve više zauzima položaj u Evropi, koristeći ljutnju zbog krize troškova života i retoriku protiv imigracije, između ostalih taktika.

Grupa krajnje desnice Identitet i demokratija (ID) sada je šesta po veličini u parlamentu EU, iza liberalnih, zelenih i konzervativnih grupa, ali trenutni podaci anketa postavili bi je na četvrtu poziciju, prenosi Reuters.