Istraživanje pokazalo: U BiH onlajn plaćanje koristi 72 odsto ispitanika

18.02.2022. | 20:10

U BiH onlajn plaćanje koristi 72 odsto ispitanika, što je više za tri odsto u odnosu na rezultate istraživanja objavljene u prvoj godini pandemije virusa korona, te 30 odsto više u poređenju sa godinom prije početka pandemije, saopšteno je iz kompanije “Masterkard”.

Od 72 odsto ispitanika koji koriste onlajn plaćanja, 11 odsto njih plaća onlajn barem jednom sedmično, 36 odsto koristi onlajn plaćanja na mjesečnom nivou, a 52 odsto njih jednom ili nekoliko puta godišnje.

Istraživanje ove kompanije o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u BiH – “MasterIndeks” pokazuje da su prvi izbor korisnika i dalje domaće onlajn prodavnice – 36 odsto, te da je povjerenje u bezbjednost onlajn kupovine ostalo isto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 49 odsto, kao i da nepovjerenje pada.

“Da preferirani načini kupovine i plaćanja sve više prelaze u onlajn okruženje, govori i podatak da više od četvrtine ispitanika /26 odsto/ mjesečne račune plaća putem interneta”, navedeno je u saopštenju.

Garderobu i obuću kupuje njih 42 odsto, sportsku opremu 25 odsto, potrepštine za kuću 24 odsto, a namirnice 19 odsto ispitanika.

Onlajn prodavnice građani sve više posjećuju i za kupovinu elektronskih uređaja – 24 odsto, ali i za kupovinu kozmetike i tretmana za uljepšavanje 17 odsto.

“Istraživanje u BiH pokazalo je da 49 odsto korisnika onlajn kupovine generalno koristi kartice, bilo da su u pitanju debitne, kreditne ili internet/pripejd kartice. Keš koristi 56 odsto korisnika, dok 28 odsto ispitanika koristi e-benking, odnosno m-benking aplikacije, kao opciju za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu“, navodi se u saopštenju.

Oznake: Ispitanici