Istraživanje otkriva: Na poslovni put avionom planira 40 odsto manje putnika

12.04.2021. | 09:46

Četiri od deset evropskih putnika planira manje poslovnih putovanja avionom kada se u potpunosti ukinu kovid mjere ograničenja, pri čemu mnogi od njih namjeravaju da nastave s praksom video konferencija, pokazalo je jedno istaživanje objavljeno danas.

Promjena navika tokom pandemije i briga zbog klimatskih promjena vjerovatno će dugoročno smanjiti poslovne letove, pokazuje anketa britanske agencije za istraživanje tržišta Ju-Gav (YouGov), sprovedena za filantropsku grupu Juropijan Klajmit Faudejšen (European Climate Foundation) koja se zalaže za ciljanu nultu emisiju gasova.

Od 1.400 učesnika u anketi, 40 odsto je reklo da će smanjiti poslovna putovanja avionom kada korona ograničenja budu u potpunosti ukinuta, 38 odsto planira isti broj poslovnih letova kao prije pandemije, 13 odsto će letjeti više, a pet odsto kaže da će prestati da leti zbog posla, prenosi Findacija Tomson Rojters.

Vazduhoplovna industrija, koju su uzdrmali pandemija i mjere ograničenja za suzbijanje širenja zaraze, takođe je pod sve većim pritiskom klimatskih aktivista da smanji svoj ugljenički otisak. Emisije avio-kompanija, sa udjelom od 2,5 odsto u ukupnoj globalnoj emisiji gasova, utrostručiće se do 2050. godine, navodi se u studiji.

Nakon što su kompanije zabranile ili strogo ograničile kretanje radi zaštite osoblja i uštede troškova, rezervacije letova su počele da se povećavaju kako je krenula vakcinacija širom svijeta, ali vodeće grupacije u ovoj industriji procenjujui da će za oporavak poslovnih putovanjima na globalnom nivou biti potrebne godine.

Prema mišljenju 55 odsto ispitanika u Britaniji, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj i Njemačkoj, mjere ograničenja u vazdušnom saobraćaju nisu uticale na produktivnost rada, 26 odsto smatra da se učinkovitost pogoršala, dok 19 odsto ocjenjuje da je produktivnost poboljšana.

Četiri od 10 anketiranih reklo je da njihove kompanije aktivno nastoje da podrže smanjenje emisije iz sektora vazdušnog saobraćaja, a gotovo šest od 10 reklo je da je spremno da pređe iz prve ili poslovne klase na ekonomsku kako bi smanjili klimatski uticaj.

Oznake: Avion, Istraživanje