Istanbul najprometniji aerodrom: Po broju civilnih letova BiH na evropskom dnu

27.01.2024. | 16:09

NATO alijansa otvorila je nove rute preko zapadnog Balkana za civilno vazduhoplovstvo, kako bi avioni lakše mogli prilaziti prištinskom aerodromu, kažu u ovoj alijansi.

Ovaj podatak možda pomogne BiH zato što je, prema najnovijim podacima Eurocontrola, evropske agencije za civilnu vazdušnu plovidbu, BiH jedina zemlja u Evropi, uz Estoniju, u kojoj je prošle godine došlo do smanjenja obima civilnog vazdušnog saobraćaja, dok je u svim ostalim zemljama saobraćaj značajno rastao.

S molbom za komentar kako bi se ovo otvaranje novih ruta preko zapadnog Balkana moglo odraziti na BiH obratili smo se i Direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu BiH (BHDCA), ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

U NATO-u kažu da su nove rute uspostavili 24. januara i da obuhvataju albanski vazdušni prostor. Nije saopšteno da li će rute obuhvatiti ostale zemlje regiona.

NATO tvrdi da je ovaj napor rezultat NATO-ovog procesa normalizacije civilne vazdušne plovidbe preko zapadnog Balkana.

“Nove rute će pružiti značajne prednosti, uključujući kraće vrijeme letenja, manju potrošnju goriva i smanjeno zagađenje. NATO podržava proces normalizacije korištenja vazdušnog prostora iznad Kosova od 1999. godine, kroz konsultacije ‘Sastanci za normalizaciju avijacije na Balkanu’. Ovim sastancima redovno prisustvuju predstavnici savezničkih zemalja, nacionalnih agencija za vazdušnu plovidbu, nacionalne vojne vlasti i relevantne međunarodne organizacije, uključujući Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva, Evropsku agenciju za bezbjednost vazduhoplovstva i Eurocontrol, između ostalih”, kažu oni.

U Eurocontrolu su za “Nezavisne” potvrdili ovaj proces i istakli da su učestvovali u otvaranju ovih koridora.

“U tom procesu sarađivali smo sa zemljama regiona i NATO-om kako bismo podržali implementaciju novih ulaznih i izlaznih tačaka ka Prištini i iz nje kroz albanski vazdušni prostor. Ovo će otvoriti dodatne opcije za letove u grad i izvan njega”, rekli su nam oni.

Prema podacima Eurocontrola, BiH je imala pad obima vazdušnog saobraćaja od jedan odsto, dok je Albanija imala najveći rast obima vazdušnog saobraćaja u Evropi. Kako pokazuju ovi podaci, albanski vazdušni saobraćaj porastao je za čak 30 odsto. Iza Albanije su Jermenija sa 26 odsto, Gruzija i Sjeverna Makedonija sa 24 odsto, Srbija, Crna Gora i Moldavija sa 23 odsto te Malta sa 22 odsto. Od ostalih zemalja u regionu, Hrvatska je porasla sa sedam odsto.

U Eurocontrolu loše pokazatelje BiH objašnjavaju time što je u 2022. godini “WizzAir” značajno povećao operacije u zemlji, koje su se tokom 2023. godine stabilizovale.

Osim što je jedina zabilježila pad obima, BiH je zemlja s najmanje avionskih polazaka i dolazaka u Evropi. Naime, u BiH je dnevno u prosjeku bilo 59 polazaka i dolazaka. Ispred BiH je Slovenija sa 63 polaska i dolaska te Sjeverna Makedonija sa 64. Srbija je zabilježila odličan rezultat s 289 polazaka i dolazaka dnevno, odmah iza Hrvatske, koja je imala 308 polazaka i dolazaka. Evropski šampioni su Ujedinjeno Kraljevstvo sa 5.290 polazaka i dolazaka, Španija sa 4.616, Njemačka sa 4.532 i Francuska sa 3.999.

Pet najprometnijih evropskih aerodroma su Istanbul, Amsterdam, London “Hitrou”, Pariz “Šarl de Gol” i Frankfurt.

Najprometnije avio-kompanije 2023. godine su bile “Ryan Air”, “Lufthansa”, IAG, “Air France-KLM” i “easyJet”.

Oznake: Aerodromi