Ispunila sve uslove: AIK banka preuzela vlasništvo nad Sberbank a.d. Srbija

28.02.2022. | 20:11

AIK Banka dobila je danas saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tijela, čime je ispunila sve uslove za sticanje vlasništva nad Sberbank Srbija, saopšteno je iz Sberbank Srbija.

Na ovaj način, AIK banka će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na čak devet odsto i sa vrijednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje Sberbank Srbija od strane AIK banke potvrdila je u saopštenju i Narodna banka Srbije, javlja Anadolija.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je kako je Sberbank Srbija a.d. Beograd, koja posluje kao samostalno pravno lice sa sjedištem u Republici Srbiji, visokolikvidna i dobro kapitalizovana, a osnovni izvori njenog finansiranja obezbijeđeni su na domaćem tržištu, pa se mjere Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema Sberbank Europe AG Beč ne odnose na Sberbank Srbija.

U tom smislu, stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita, u potpunosti su očuvane, saopšteno je iz NBS-a.

“NBS neprekidno prati i analizira situaciju u finansiijskom sektoru, kao i stanje na cjelokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitike neizvjesnosti izazvane krizom u Ukrajini. Pored toga što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, NBS ima i kontinuiranu komunikaciju s rukovodstvom banke i tokom cijelog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke”, navodi NBS.

Dodaje se kako će NBS “ako bude bilo neophodno, preduzeti sve potrebne mjere koje ima na raspolaganju s ciljem očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti, odnosno makroekonomske stabilnosti u cjelini”.

“Ukazujemo na to da će na poslovanje banke dodatno pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtjevu Agroindustrijsko komercijalne banke – AIK banke a.d. Beograd, NBS toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija. Trenutno je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija a.a. Beograd”, saopšteno je iz NBS-a.

Oznake: Vlasništvo