Ispitivanja u toku: Bogato ležište zlata otkriveno u Srbiji

20.01.2023. | 13:32

Bogato ležište zlata pronađeno je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica na istoku centralne Srbije, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, izjavila je ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Ona je navela da su preliminarno određene dimenzije nalazišta 500 puta 250 puta 80 metara, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Đedovićeva je poručila da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cijele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Projekat je u fazi istraživanja, a potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate i nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Đedovićeva ističe da ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrijednost ležištima koja su već otkrivena na projektu Timok kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija “Dandi prešs metals” (Dundee Precious Metals ING), koja je i objavila vijest o novom nalazištu zlata.

Ona napominje da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak naprijed u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika.

Oznake: Srbija, Zlato