IRB Srpske: Pozajmice zakonski instrument za očuvanje privredne stabilnosti

12.07.2023. | 11:48

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske saopštila je danas da su pozajmice zakonski instrument usmjeren na očuvanje privredne stabilnosti.

IRB navodi da institut pozajmice nije nov i neuobičajen finansijski instrument u poslovnoj praksi, te da su pozajmice odobravane i prije imenovanja sadašnjeg direktora Dražena Vrhovca.

Iz ove banke su naveli da su u javnosti pojavile određene informacije koje su pogrešno interpretirane, čime se nanosi šteta ugledu IRB-a, ističući da je institut pozajmica regulisan Zakonom o privrednim društvima i da je njegovo korištenje uobičajeno u poslovnoj praksi mnogih privrednih društava u Republici Srpskoj i šire.

“U ovom slučaju riječ je o kratkoročnoj interventnoj mjeri Vlade Republike Srpske koja se provodi putem IRB-a i to samo u slučajevima postojanja potrebe za preveniranjem nastanka i razvoja značajnijih tržišnih disbalansa i očuvanja stabilnosti privređivanja u ukupnom privrednom ambijentu Republike Srpske, čemu smo nedavno svjedočili sa pojavom globalne pandemije”, saopšteno je iz IRB-a.

Kao jedan od primjera odobravanja pozajmica, u saopštenju se navode pozajmice prema društvima “Sava Semberija” Bijeljina i “Vitaminka” Banjaluka čijim se odobrenjem direktno uticalo na smanjenje negativnih efekata pandemije virusa korona, ne samo na poslovanje društava korisnika pozajmica, već i na stotine pojedinačnih poljoprivrednih kooperanata čije poslovanje i poslovna egzistencija direktno zavisi od saradnje sa ovim društvima.

“Pozajmice su davane isključivo u skladu sa odlukama Vlade Republike Srpske, odnosno Skupštine IRB-a, prema internim procedurama, politikom obezbjeđenja plasmana i ostalim relevantnim aktima banke. Slijedeći svoje interne procedure i politike IRB je djelovala u pravcu zaštite imovinskih interesa i finansijskih potraživanja, istovremeno omogućavajući dostizanje prioriteta i razvojnih potreba Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Iz IRB-a pojašnjavajuu da se, s ciljem postizanja veće fleksibilnosti i prilagodljivosti prema potrebama i preferencijama domaće privrede i stanovništa, planiranje kreditnih plasmana IRB-a vrši prema “kategorijama korisnika” – pravnim i fizičkim licima, ne i prema pojedinačnim finansijskim proizvodima koje banka nudi.

“U skladu sa takvom strukturom prati se i realizacija plana, putem periodičnih izvještaja i godišnjeg izvještaja o poslovanju IRB-a i fondova. S ciljem informisanja javnosti, svi realizovani plasmani prikazani su posredstvom izvještajnih dokumenata, u sklopu kategorije korisnika i namjene za koju su odobravani”, ističe se u saopštenju.

Iz IRB-a napominju da ova banka nije profitno orijentisana finansijska institucija, iako već godinama posluje pozitivno, već joj je primarna misija razvoj Republike Srpske, privrednih društava u Srpskoj, te najpovoljniji kreditni aranžmani na tržištu prema fizičkim licima.

Oznake: Očuvanje, Pozajmice