IRB sa privrednicima iz Laktaša: Kako do najpovoljnijih sredstava

16.03.2021. | 16:29

Privrednici Republike Srpske mogu da računaju na podršku Investiciono-razvojne banke i u narednom periodu moći će da se iz prve ruke informišu o svemu što banka nudi, poruka je sa sastanka direktora IRB-a Dražena Vrhovca i direktora Garantnog fonda RS Radivoja Krčmara sa privrednicima iz Laktaša.

Prvi u nizu sastanaka koji su zakazani širom Srpske, privrednici sa područja Laktaša iskoristili su da se upoznaju sa mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi prevazišli jedan od gorućih problema – kako doći do sredstava. Upravo su sredstva IRB-a sa kamatnom stopom od 0,5 odsto najkvalitetnija na finansijskom tržištu Republike Srpske, pojasnio je Vrhovac.

„Od marta prošle godine, osim nižih kamatnih stopa, IRBRS je uvela niz mjera sa ciljem da se pomogne privredi da se održi tekuća likvidnost. Omogućili smo privrednicima koji imaju plasmane u našoj banci, da produže rok otplate za dodatnih 60 mjeseci, te je omogućen dodatni grejs period, kao i moratorijum na period do tri mjeseca“, rekao je Vrhovac i naglasio da im je cilj da obiđu sve regije Republike Srpske i saslušaju zahtjeve i probleme sa kojima se privrednici suočavaju.

Direktor Garantnog fonda, Radivoja Krčmar, privrednike je upoznao sa programom podrške privredi koji je donijela Vlada u toku 2020. godine sa ciljem sanacije štete prouzrokovane pandemijom. Dio sredstava izdvojen je upravo za pružanje garancija bankama za kredite namjenjene privrednicima.

„Dogovoreni su mehanizmi o kontinuiranoj saradnji sa Opštinom Laktaši, ali i 40 drugih opština, gdje će se zajedno sa Investiciono-razvojnom bankom, koja je najznačajniji učesnik na našem finansijskom tržištu, raditi na ostvarenju zajedničke misije – pružanje podrške privredi Srpske“, rekao je Krčmar.

Sastanak je održan na inicijativu načelnika opštine Laktaši Miroslava Bojića, a privrednici su informisani da je dogovoren i aranžman sa Svjetskom Bankom, koji je posvećen dijelu privrede u Srpskoj koji je imao pad bruto prihoda za 20% u posljednjem kvartalu prošle godine. Ta sredstva su namijenjena mikro i malim preduzećima, kojima će biti na raspolaganju 41 milion KM.