Ipak nisu “preživjeli”: Otpušteni radnici Twittera koji su javno “prozvali” Maska

15.11.2022. | 13:51

Najmanje tri radnika Twittera, koji su prvobitno “preživjeli” masovno otpuštanje radne snage, dobili su otkaze zbog javnog “prozivanja” svog novog šefa Ilona Maska.

Jedan od njih je Erik Frohnhofer, koji je odgovorio na tvit Ilona Maska u kojem se novi vlasnik platforme izvinio korisnicima zbog sporosti Android aplikacije Twitter u mnogim zemljama. Radnik je tvrdio da je jedan podatak koji je naveo Mask netačan, a potom ga je šef upitao za tačan podatak, kao i šta je on uradio da “popravi” Twitter za Android koji je “užasno spor”.

Frohnhofer je naveo nekoliko razloga sporosti Twittera.

“Prvo, napumpan je funkcijama koje se malo koriste. Drugo, akumulirali smo godine tehnološkog duga te smo birali brzinu i funkcije ispred performansi. Treće, provodimo dosta vremena čekajući odgovor mreže. Razmjena tvitova je nastavljena, a jedan korisnik je poručio Frohnhoferu da je trebao informisati svog šefa privatno. Možda je on trebao postavljati pitanja privatno. Možda je trebao koristiti Slack ili email”, odgovorio je radnik.

Nakon toga je Mask takođe putem Twittera saopštio da je Frohnhofer otpušten.

Radnik je za Forbs izjavio da nije dobio nikakvu informaciju od Twittera te da se njegov laptop “jednostavno ugasio”. Dodao je da “više niko nikome ne vjeruje u kompaniji”, kao i da su ljudi prije Maskovog dolaska bili “otvoreniji i slobodni da kritikuju, što danas nije slučaj”.

Otkaz je dobio i Ben Lajb, koji je odgovorio Masku na isti tvit te mu poručio da “ne zna o čemu priča”, a iz sličnog razloga je otpuštena i Saša Solomon.