Ipak fali novca: Srpska se zadužuje još 65 miliona maraka

07.08.2020. | 17:27

Vlada Republike Srpske, koja je prije deset dana odustala od emisije obveznica pod izgovorom kako ima dovoljno novca, uveliko se sprema za novo zaduženje od 65 miliona maraka.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju Republike Srpske u ovoj godini od 45 miliona maraka, te dodatnih 20 miliona trezorskim zapisima, piše CAPITAL.

Plan je da se budžet i građani po ovom kreditu zaduže u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno 3,6 odsto godišnje. U rok otplate je uračunat i period odgode plaćanja od 12 mjeseci.

Vlada je kao i uvijek veoma efikasna kada je u pitanju zaduženje građana. Potpis na odluci koja je donesena juče, nije se još ni osušilo, a danas je objavljena u Službenom glasniku, i već sutra stupa na snagu.

Mimo kredita, na Banjalučkoj berzi je objavljen i poziv na aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske, koja je zakazana za 17. avgust.

Na ovaj način planirano je da se prikupi 20 miliona maraka po kamatnoj stopi EURIBOR +1,75, sa rokom dospijeća od godinu dana.

Podsjećamo, Vlada je za 3. avgust bila zakazala 43. emisiju obveznica kojom je planirala da se zaduži za 25 miliona maraka. Međutim, u zadnjim danima jula odluka je stavljena van snage, a zvanično obrazloženje je bilo da za novim zaduženjem nema potrebe.

“Budući da Ministarstvo finansija u ovom periodu nema potrebu za sredstvima koja su bila predviđena da se prikupe na aukciji upućen je prijedlog Vladi RS da se Odluka od 43. emisiji obveznica RS javnom ponudom stavi van snage“, navedeno je u tada u Rješenju Ministarstva finansija RS.