Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

07.07.2021. | 07:44

Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima, nova obaveza svih subjekata koji su odgovorni za pošiljku je da prije uvoza bilja u Evropsku uniju unaprijed najave pošiljku, odnosno obavijeste fitosanitarnog inspektora radni dan ili najmanje četiri sata prije.

Prijava se, kako navode, podnosi u elektronskom obliku kroz sistem IMSOC.

Podsjećamo, ovih dana proizvođači svježeg voća i povrća iz BiH, koji izvoze svoje proizvode, žale se na spore kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom, te takođe traže da se produži i radno vrijeme fotosanitarnih inespektora.

Istakli su da uprkos obavijestima i službenim dopisima o obavezi subjekata odgovornih za izvoz da najave pošiljku, još na granične kontrolne stanice pristižu pošiljke koje prethodno nisu najavljene u sistemu IMSOC.

Među onima koji imaju problema s aktuelnim izvozom su i proizvođači kornišona iz Tuzlanskog kantona. Zadovoljni su kako je to povrće rodilo ove godine, ali se trenutno muče s problemima izvoza nastalim zbog sporih kontrola na granici s Hrvatskom, saznaju Nezavisne.

“Planirali smo 1.500 tona za izvoz te 500 za domaće tržište. To je 40% više nego prošle godine”, priča Refik Ahmuljić, direktor Zemljoradničke zadruge “Gračanka”.

Međutim, Ahmuljić kaže da imaju problem sa carinjenjem robe na granici s Hrvatskom.