Inspekcija posmatra: Pojačane kontrole stranih radnika

04.08.2023. | 07:16

S obzirom na sve izraženiji problem nedostatka radne snage različitih profila, svjedoci smo sve veće potrebe za uvozom radne snage, pa je zbog toga Inspekcija rada identifikovala potrebu pojačane kontrole radno-pravnog statusa stranih radnika, navode iz Inspektorata RS za “Nezavisne novine”.

“Ove kontrole u praksi imaju  dva aspekta, jedan se odnosi na poštivanje zakona od strane domaćih poslodavaca kada je riječ o procedurama koje se moraju ispoštovati prilikom angažovanja stranih radnika, a drugi se odnosi na obezbjeđivanje radničkih prava tim radnicima u skladu s radnim zakonodavstvom Republike Srpske”, kažu oni.

Dodaju da u skladu s propisanim nadležnostima primarno vrše kontrolu poslodavaca, odnosno da li poslodavci angažuju radnike u skladu sa zakonom.

“Radno-pravni status stranih radnika provjerava se u slučajevima kada ih inspektor zatekne na radu kod poslodavca u toku kontrole. U proteklim godinama Inspekcija je najčešće u pograničnim oblastima zaticala državljane susjednih zemalja koji su radili kod poslodavaca u pograničnoj zoni, a da nisu imali radnu dozvolu. U ovim slučajevima inspektor zabranjuje radno angažovanje takvog lica i zabrana ostaje na snazi do pribavljanja radne dozvole za zaključivanje ugovora o radu, a poslodavcu se izriče novčana kazna propisana zakonom”, navode iz Inspektorata RS.

Dodaju da je u ovoj godini Republička inspekcija rada u nekoliko slučajeva zatekla radnike iz Turske koji nisu imali uredno regulisan radno-pravni status s poslodavcem.

Napominju da radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu sa strancem, na zahtjev poslodavca koji ga zapošljava, izdaje filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nadležna prema sjedištu poslodavca.

“Ukoliko inspektor rada u kontroli utvrdi da je kod poslodavca zaposlen strani državljanin, inspektor provjerava da li je njegovo radno angažovanje u skladu sa zakonom, odnosno da li je poslodavac obezbijedio radnu dozvolu za radnika, da li je s istim zaključio ugovor o radu i da li ga je prijavio na obavezne vidove osiguranja, i druge obaveze propisane zakonom”, kažu iz Inspektorata RS i dodaju da kontrolu zakonitosti boravka stranih državljana u BiH i njihovog rada vrše inspektori Službe za poslove sa strancima BiH.

Na problem zloupotrebe stranih radnika, koji mogu postati žrtve trgovine ljudima, upozorili su i iz Fondacije “Lara” iz Bijeljine.

Kako su kazali za “Nezavisne novine“, treba skrenuti pažnju na to da će na našim prostorima biti sve više žrtava radne eksploatacije.

“Nažalost, već ima pojavnih oblika ove vrste eksploatacije. Sve više smo tržište za jeftinu stranu radnu snagu i pitanje je kojim će oni sve kanalima dolaziti, kako će biti tretirani i koliko njih će biti, ne samo žrtve kršenja radnih prava, nego kršenja ljudskih prava i koliko će tu biti slučajeva trgovine ljudima”, kazala je Ljilja Lukić, projektna koordinatorka Fondacije “Lara”.

Zoran Pašalić, načelnik Odjeljenja za organizovani i teški kriminalitet i droge Policijske uprave Banjaluka, kazao je da se pojačanim angažovanjem tih radnika otvara prostor za određene neregularnosti, koje se odnose na trgovinu ljudima.

“Nije bilo utvrđenih slučajeva, ali postoji sumnja da bi u narednom peirodu moglo doći do zloupotrebe takvih radnika u svrhu radne eksploatacije”, rekao je on na Regionalnom monitoring timu za borbu protiv trgovine ljudima.