Inspekcija na terenu: Najavljene oštrije kontrole za farme pred praznike

17.04.2024. | 07:56

Pojačane inspekcijske kontrole prometa životinja, ali i namirnica i prerađevina svinjskog mesa, najavljene su povodom predstojećih praznika u Republici Srpskoj.

Ministarstvo poljoprivrede RS, zajedno sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i veterinarskom inspekcijom u Bijeljini, u prethodnom periodu je obavilo kontrole 36 subjekata, javlja “BNTV”.

“Kod 25 subjekata su evidentirane nepravilnosti da se životinje kolju u objektima koji nisu registrirani, nisu pod nadzorom ovlaštenog veterinara i životinje nisu identifikovane”, objašnjava Negoslav Lukić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo.

Glavni veterinarski inspektor RS, Vladimir Milijević, podsjetio je da se svinjsko meso, pečenje i proizvodi od mesa ne mogu dobavljati iz objekata koji nisu odobreni od strane resornog entitetskog ministarstva.

“Želimo pomoć stanovništva, da nam građani jave gdje postoje takvim objekti. Kontrolisat ćemo namirnice životinjskog porijekla i promet u ugostiteljskim objektima, te farme, prijem i otpreme životinja”, rekao je Milijević.

Lokalni Krizni štab će Ministarstvu poljoprivrede poslati spisak lokacija na kojima je vršen ukop eutanaziranih svinja, kojih je negdje oko 15 na teritoriji Bijeljine, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović te najavio kampanju kojom će domaćinima biti pojašnjeno na koji način će moći da prijave sumnju na nelegalno kretanje svinja, odnosno šverc, a ta prijava će biti anonimna.