Inspekcija imala pune ruke posla: Trgovcima zbog marži ispisane kazne od 400.000 KM

25.12.2023. | 12:19

Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor Inspektorata Srpske, istakao je da je suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada kontinuirano u fokusu njihovog djelovanja.

Kako navodi, i u ovoj godini bilo je onih koji su pokušali vršiti zloupotrebe, a najveće kazne izricane su zbog kršenja ograničenja marže, prenose Nezavisne.

“Želim naglasiti da prioritetni cilj Inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire”, rekao je Gavrić.

Godinu na izmaku obilježili su inflacija i rast cijena.

“Tokom cijele godine preduzimali smo mjere na tržištu i najveći akcenat je bio na kontroli cijena robe kojoj je Uredbom ograničena marža. Po tom osnovu izvršeno je oko 200 kontrola i u oko 30 slučajeva utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali marži, te su im izrečene kazne od oko 400.000 KM. Mišljenja sam da je Tržišna inspekcija u skladu sa svojim nadležnostima uspjela zadržati tržište pod kontrolom kada je riječ o proizvodima kojima je ograničena marža”, poručio je Gavrić.

Zbog kršenja ograničenja marže su predviđene najveće kazne.

“Najveće kazne izricane su zbog kršenja ograničenja marže jer su i propisima za te prekršaje predviđene najveće kazne, a one iznose 10.000 KM za pravno lice, plus 5.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te 6.000 KM za preduzetnika”, dodao je Gavrić.

“Želim naglasiti da prioritetni cilj Inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire. Do kraja godine nastojaćemo ispuniti planirane ciljeve i odgovoriti svim zahtjevima potrošača i stanju na terenu. Naše aktivnosti polako ulaze i u fazu planiranja za narednu godinu”, zaključio je inspektor Gavrić.