Inovacije: Bačena hrana postaje odjeća, ali i kozmetika za lice

20.03.2021. | 16:33

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN, procjenjuje se da će jedna trećina ukupne hrane, proizvedene na svjetskom nivou, jednostavno propasti.

Ako bi se stalo na put tom otpadu, to bi svakako pomoglo u rješavanju problema gladi na planeti, što je jedan od ciljeva održivog razvoja UN. U međuvremenu, pronalaženje inovativnih načina da se otpad od hrane produktivno koristi, pomaže u stvaranju radnih mjesta i poboljšanju održivosti.

Ova četiri različita projekta pokazuju kako odjeća, kozmetika i komercijalne mogućnosti mogu nastati od bačene hrane.

“Previše ružno” voće

Da li ste ikad razmišljali da nanesete otpad od hrane na lice? Pretpostavljamo da niste. Španska dizajnerka Hulia Roka Vera misli “van okvira”. Stvorila je niz kozmetičkih proizvoda, uključujući sredstva za čišćenje kože i hidratantne kreme, na bazi odbačenih namirnica.

Ona koristi voće koje se smatra “previše ružnim” da bi privuklo kupce. Roka Vera je svoj novi poduhvat nazvala Lleig, što na katalonskom znači “ružno”. Proizvodi se prodaju u keramičkim posudama za višekratnu upotrebu, kako bi se poboljšala njihova održivost.

Zamjena za poliester

I jedna firma iz Toronta, “Alt Tex”, došla je do zanimljive ideje. Oni proizvode polimlečnu kiselinu (polimer dobijen iz mliječne kiseline), i to od otpadaka hrane, a sve kako bi stvorili alternativu poliesteru. Skrob i šećeri iz “neželjene hrane” idealni su za proizvodnju ovog polimera, kažu iz kompanije.

Za razliku od poliestera, polimlečna kiselina je biorazgradiva zamjena za plastiku. Neki drugi proizvođači koriste komercijalno uzgajane usjeve, ali se kandaska firma fokusirala na industriju hrane i otpad.

Plastika, ljuti neprijatelj

Još jedan startap iz Toronta otpad od hrane pretvara u nešto dobro. To je firma “Genecis” koja pravi polimer PHA, kao zamjenu za plastična, jednokratna pakovanja. Inače smo sa svih strana okruženi raznim pakovanjima za samo jedno korišćenje: počev od posuda u marketu, do čaša za kafu ili tanjira i escajga u restoranima brze hrane.

Koristeći bakterije, “Genecis” pretvara otpad iz hrane u polimer koji se može koristiti kao alternativa plastičnoj ambalaži; on je, zapravo, biorazgradiva plastika.

“Prehrambeni otpad je uglavnom koncentracija ugljenika, vrlo slična sirovoj nafti iz zemlje, od koje možete napraviti mnogo proizvoda”, rekla je izvršna direktorka Luna Ju.

Potpuno novi lanac snabdevanja

Otpad od hrane javlja se u svakoj fazi lanca snabdijevanja i iz mnogo različitih razloga. Može biti iz površnih razloga, poput izgleda neke namirnice, ili zbog prevelike ponude i lošeg skladištenja. Za poljoprivrednice u Keniji i Ugandi, ovo su značajni izazovi.

Startap “Agricycle” počeo je sa solarnim dehidratorom, jednostavnim za upotrebu, koji je proizvođačima voća omogućio da kvarljive proizvode pretvore u dugotrajnu grickalicu od suvog voća. Od tada je firma razvila zaseban posao za otkup i plasiranje sušenog voća, prodajući ga prodavnicama u SAD.

“Do danas smo stvorili nešto manje od 7.000 sredstava za život, a afričke poljoprivrednice zarađuju između sedam i deset puta više od prosječne dnevne zarade”, rekao je osnivač i izvršni direktor “Agricycle”-a, Džoš Šefner.

Oznake: Hrana, Korpa, Kupovina