Inicijativa upućna ka Vladi Srpske: Prag za zanatlije podići na 100.000 KM ili skuplje usluge

26.04.2024. | 06:48

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je juče inicijativu Vladi RS da izmijeni Zakon o porezu na dohodak i podigne prag kojim se definiše mali preduzetnik na 100.000 KM, jer će u suprotnom biti povećane cijene proizvoda i usluga domaćih zanatlija, što će se preliti na teret potrošača.

Naime, status malog preduzetnika, koji osigurava poreske olakšice zanatlijama u Republici Srpskoj imaju samo oni čiji godišnji prihod ne premašuje 50.000 maraka, a direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević kaže da je taj iznos utvrđen sada već davne 2006. godine.

– Samostalni privrednici koji ostvare prihod do 50.000 maraka plaćaju porez od dva odsto, a oni koji pređu taj iznos deset odsto. To poskupljuje njihovo poslovanje, što se na kraju održava na rast cijena proizvoda i usluga – rekao je Blagojević juče u Banjaluci.

Iznos od 50.000 KM, prema Blagojevićevim riječima, odavno je prevaziđen, s obzirom na inflaciju i povećanje ukupnih troškove poslovanja, zbog čega od Vlade RS traže da izmjene zakona usvoji što prije.

Blagojević kaže da, iako u Komori nije praksa da komentarišu nezvanične informacije, zabrinjavaju najave zvaničnih predstavnika Vlade, odnosno resornog ministarstva da će izmjenama ovog zakona knjigovođe koje posluju kao mali preduzetnici izgubiti ovaj status, odnosno da će umjesto dva odsto, morati plaćati porez od deset odsto.

– Ova izmjena bi neminovno dovela do poskupljenja usluga knjigovođa, što bi se prelilo kao novi teret na leđa samostalnih preduzetnika. Zbog toga je ova ideja za Zanatsko-preduzetničku komoru regije Banjaluka apsolutno neprihvatljiva – naveo je Blagojević i podvukao da je u Srpskoj registrovano 25.819 samostalnih preduzetnika, od čega su polovina mali.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić vjeruje da neće biti problema kada je riječ o inicijativi za povećanje praga za male privrednike.

– Kada god smo pred resornim ministarstvom nastupili sa argumentima uvijek se završavalo na korektan način i nema razloga da tako ne bude i u ovom slučaju – optimističan je Bratić, koji uvjerava da su izmjene Zakona o porezu na dohodak neophodne, jer će u suprotnom biti povećane cijene proizvoda i usluga, što će opet ići na teret samih građana.

Predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara RS Dragica Arsić kaže za “Glas” da zanatlije iz ove branše podržavaju inicijativu i nastojanje Komore da prag za status malog preduzetnika bude povećan.

– Zanatlija koji radi sam teško može napraviti prihod od 50.000 KM u toku kalendarske godine, ali je problem u salonima koji imaju po nekoliko radnika – pojasnila je Arsićeva.

Parlamentarna skupština BiH krajem novembra prošle godine usvojila je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim se prag oporezivanja povećao sa 50.000 na 100.000 KM. Navedena izmjena stupila je na snagu 2. decembra 2023. godine, a inicijativu o izmjeni godinama su tražili privrednici u zemlji, jer je iznos odavno postao prenizak čak i za zanatlije.