Inflacija u SAD čini svoje: Cijene zlata dostigle novi rekord

02.04.2024. | 12:42

Cijena zlata nastavila je da raste ove nedjelje dostižući najviši istorijski nivo nakon što su prošlonedjeljni rezultati o inflaciji u SAD dodatno povećali očekivanja o početku smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi ove godine, najvjerovatnije u junu.

Zlato je u ponedjeljak dostiglo vrijednost od 2.265,53 dolara po unci (31,1 gram) u ranim časovima trgovanja, a u utorak je u jednom trenutku cijena porasla do 2.257 dolara, prije nego što se spustila na oko 2.254 dolara, prenosi Mining.com.

U međuvremenu, američki fjučersi zlata ojačali su u Njujorku za 1,2 odsto na 2.265,70 dolara po unci.

Više pozitivnih pokretača podiglo je cijene zlata za oko 14 odsto od sredine februara.

To uključuje mogućnost ublažavanja monetarne politike koja se očekuju od velikih centralnih banaka, kao i povišene tenzije na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Centralne banke su snažno kupovale zlato, posebno u Kini, gde su potrošači ulagali u zlato usljed tekućih problema u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta.

Kineska centralna banka značajno je povećavala svoje zalihe zlata u svakom od poslednjih 16 mjeseci.

Nakon objave podataka o godišnjoj inflaciji (3,2 odsto) u februaru, predsednik Feda Džerom Pauel rekao je da su podaci u skladu ssa očekivanjima, kao i da nema žurbe kada je reč o smanjenju kamatnih stopa.

Tržišta trenutno procjenjuju šanse za smanjenje stope u junu na 61 odsto. Biznis.rs

Oznake: Cijene, Rekord, Svijet, Zlato