Inflacija pada: Fed napokon dobio što je želio

28.01.2024. | 16:40

Federalne rezerve su dobile očitavanja inflacije koja su željeli. Kada bi centralna banka mogla početi snižavati stope, još uvijek nije poznato.

Fedova preferirana mjera inflacije – “temeljni” indeks izdataka za ličnu potrošnju koji isključuje nestabilne cijene hrane i energije – iznosila je 2.9 odsto za mjesec decembar, nadmašujući procjene.

To je bilo prvi put da je ovo mjerilo palo ispod 3 procenta od marta 2021. – mnogo prije nego što je centralna banka započela svoju najagresivniju kampanju podizanja stopa od 1980-ih.

Ono što je još više ohrabrujuće za čelnike centralnih banaka jeste da je temeljna stopa inflacije PCE pala na 1.5 odsto na tromjesečnom gosišnjem nivou, što je najniža stopa od kraja 2020. Na šestomjesečnom nivou iznosila je 1.9 procenata drugi mjesec zaredom .

Obje te oznake ispod su Fedovog cilja od 2 odsto.

Sada se postavlja pitanje jesu li podaci dovoljni da opravdaju smanjenje stopa koje je u skladu s očekivanjima ulagača koji su godinu započeli predviđajući da će labavljenje početi u martu.

Kreatori politike odbijaju taj optimizam, upozoravajući da im je potrebno više podataka kako bi bili sigurni u takav zaokret. Neki su čak sugerisali da bi se to moglo dogoditi tek u drugoj polovini godine, prenosi “SeeBiz”.

Trgovci od petka ujutro sada procjenjuju 46 odsto šanse da će centralni bankari sniziti stope na sastanku u martu. To je pad u odnosu na oko 56 odsto prije sedam dana i daleko u odnosu na prošlomjesečnih 88 odsto.

Ulagači još uvijek s malom razlikom očekuju da će prvo smanjenje stići u maju, s šansama da se to dogodi sada iznosi 51 odsto.

Oznake: Inflacija