Inflacija i više cijene energenata povećale uvoz iz Rusije u BiH

02.07.2022. | 08:09

Uprkos ratu u Ukrajini i otežanom protoku robe, uvoz proizvoda iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine je skoro duplo veći u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih šest mjeseci ove godine iz Rusije je uvezeno 242.468.136 kilograma proizvoda ukupne vrijednosti 224.427.702 KM.

“U istom periodu prošle godine iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu je došlo 211.568.221 kilograma proizvoda ukupne vrijednosti 125.291.473 KM”, stoji u podacima UIO BiH.

Sa druge strane, izvoz u Rusiju u prvih šest mjeseci ove godine je smanjen u odnosu na isti period prošle godine.

“U prvih šest mjeseci ove godine izvezeno je 2.841.551 kilogram ukupne vrijednosti 18.206.416 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvezeno 5.309.445 kilograma vrijednosti 27.348.621 KM”, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ekonomista Admir Čavalić smatra da s jedne strane imamo neku vrstu zavisnosti od ruske nafte, ali ne apsolutnu, te da ipak postoje drugi izvori snabdijevanja.

“Ovo možda govori i o samom stanju ruske ekonomije u smislu da je moguće da imaju problema s izvozom na neka druga tržišta mimo BiH, te se onda to pokušava djelimično kompenzirati kroz povećan izvoz u BiH. Moguće je da u tom lancu snabdijevanja postoji značajnija motivacija ruskih izvoznika da djeluju više na našem tržištu”, pojašnjava Čavalić.

Prema njegovim riječima, ovom povećanju uvoza iz Rusije doprinijela je i velika inflacija.

“Vrijednost osnova uvoza i izvoza je veća, što nužno ne mora da se odnosi na količinu, te se i inflacija može smatrati jednim faktorom uticaja, ali ne i apsolutnim faktorom. Zbog toga je rekordan uvoz, jer raste cijena faktora proizvodnje, a tako i finalnih proizvoda”, naglasio je Čavalić.

Milenko Stanić, ekonomski analitičar, rekao je za “Nezavisne novine” da uprkos ratu u Ukrajini nije došlo do bitnih poremećaja u snabdijevanju s tržišta Rusije.

“Dominantno se uvoze energenti te količinski nije značajnije povećan uvoz u odnosu na prošlu godinu, ali finansijski jeste zato što je došlo do značajnijeg rasta cijena energenata, nafte i gasa. One su i više nego dvostruko veće nego prošle godine i taj rast isključivo vezujem za rast inflacije i porast cijena ključnih, uvoznih proizvoda kao što su energenti, nafta, gas, ali i drugi proizvodi kao što su žitarice”, kazao je Stanić.

Dodao je da ovaj podatak pokazuje zavisnost BiH od ruske nafte.

“U ovim uslovima nemamo alternativnih izvora, iako se oni mogu otvoriti, ali proces izbora novih dobavljača i transportnih kanala je izuzetno komplikovan”, zaključio je Stanić.