Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće: U prvom polugodištu izvoz manji za 15,84 odsto, a uvoz za 18,79 odsto

12.10.2020. | 16:13

Izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 668.1 milion KM i manji je za 15,84 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz ovih proizvoda u pomenutom periodu bio oko 819,7 miliona KM i manji je za 18,79 odsto u odnosu na prvo polugodište lani, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sjednici proširenog Odbora Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće Spoljnotrgovinske komore istaknuto je da je pokrivenost uvoza izvozom industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u prvih šest mjeseci lani iznosila 78,65 odsto, dok je u ovoj godini povećana na 81,51 odsto, što se pripisuje smanjenom i uvozu i izvozu.

S obzirom na sve poteškoće s kojima se susreću, a pogotovo na veliku neizvjesnost u budućem periodu usljed negativnih uticaja pandemije virusa korona, Asocijacija očekuje značajnu podršku nadležnih institucija u BiH.

Iz Asocijacije naglašavaju da nadležni na svim nivoima vlasti u BiH u narednom periodu moraju dati značaj ovoj grani privrede, s obzirom na to da ona učestvuje sa devet odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom poslovanju zemlje, te što je prošle godine zapošljavala između 35.000 i 40.000 radnika.

Na sastanku u Sarajevu konstatovano je da su kompanije iz tekstilnog i obućarskog sektora, iako direktno pogođene pandemijom virusa korona i uvedenim mjerama, kako u BiH, tako i u svijetu, ipak priskočile u pomoć zemlji i cjelokupnom stanovništvu, orijentišući se na proizvodnju trenutno najneophodnijih i u ovom periodu najtraženijih proizvoda za zaštitu ljudi.

“Kompanije proizvode zaštitne maske, odijela, kombinezone, kape, natikače za cipele, vizire za lice i slično, od čega su značajan dio donirale kako bolnicama, tako i ostalim javnim ustanovama kao pomoć u borbi protiv daljeg širenja virusa korona”, naglašava se u saopštenju.

Oznake: Izvoz, Tekstil