Imovina peti put na dobošu: “Top farm” mjerkaju četiri kupca

15.08.2023. | 07:11

Imovina nekadašnje svinjogojske farme “Top farm” iz Nove Topole peti je put na dobošu, a zemljište i objekte, koji se prodaju za 1,27 miliona KM, mjerkaju četiri potencijalna kupca.

Istakla je to za “Glas” stečajna upravnica “Top farm” Nataša Kosić navodeći da je peta licitacija zakazana za 25. avgust.

Zemljište koje se, prema njenim riječima, prostire na 247.343 metra kvadratna, te građevinski objekti koji su bili u sastavu farme prodaje se “u paketu”, kao cjelina.

– Za razliku od prethodnih postupaka, kada uopšte nije bilo zainteresovanih, sada imamo četiri potencijalna kupca koja su preuzela prodajnu dokumentaciju. Riječ je o pravnim licima, za koja se nadam da će se pojaviti na licitaciji – rekla je Kosićeva i dodala da nije upoznata sa namjerama zainteresovanih kada je u pitanju korištenje zemljišta i objekata nekadašnje farme.

Ukoliko imovina stečajnog dužnika, koja se nalaze u mjestu Nova Topola na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška, i ovaj put ostane neprodata Kosićeva kaže da će na sljedećoj licitaciji zemljište biti parcelizovano.

– Pokušaćemo sa prodajom manjih parcela, jer je u cjelini zemljište baš ogromno. Potencijalno zainteresovani su se ranije žalili da je zemljište kao cjelina skupo i preveliko za pokretanje bilo kakvog posla – rekla je ona.

U odnosu na prvu licitaciju, imovina nekadašnje svinjogojske farme sada se prodaje po devet puna nižoj cijeni, budući da je na prvom dobošu imovina koštala 11,5 miliona KM. Na drugoj licitaciji cijena je bila 5,7 miliona maraka, na trećoj 3,8 miliona, dok je na posljednjoj u junu ove godine cijena bila 1,9 miliona maraka.

– Smatram da je cijena od 1,27 miliona maraka realna – rekla je Kosićeva koja je ranije istakla da se u privrednoj zoni u Novoj Topoli parcele prodaju po cijeni od jedne do pet maraka po kvadratu, te da je farma bila preskupa s obzirom na takva tržišna kretanja.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole 18. maja 2021. godine nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, hitno je prodato oko 2.000 prasadi i krmača.

Povjerioci

Nataša Kosić kaže da su potraživanja povjerilaca teška oko 18 miliona maraka, te da je preduzeće poprilično zaduženo nekoliko godina prije nego što je pokrenut stečaj. Najveća potraživanja su krediti koji su dati farmi.

– Ukoliko se farma proda prvo će se ići na izmirivanje troškova, te potraživanja tri razlučna povjerioca koji imaju prednost. Jasno je da svi neće biti namireni – pojasnila je Kosićeva.