Ide li Aerodrom Banjaluka pod koncesiju? Višković: Pregovaramo sa francuskom kompanijom

01.06.2023. | 14:32

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da postoji ideja da se Aerodrom Banjaluka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Višković je danas u Banjaluci, sa predstavnicima kompanije „Vansi“ (VINCI Airports) na čelu sa direktorom za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuelom Menantom, razgovarao o mogućoj saradnji kroz javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srpske i kompanije „Vansi“, a po pitanju koncesionog ugovora za razvoj aerodroma u Banjaluci.

“Predstavnici ove kompanije izrazili su spremnost za saradnju sa Vladom Republike Srpske, i aerodromom Banjaluka. Višković je upoznao je predstavnike ove kompanije sa organizacionom strukturom, kao i mogućnostima i potencijalima Aerodroma Republike Srpske.Nakon današnjeg sastanka izražena je spremnost za saradnju u narednom periodu”, saopšteno je iz Vlade RS.

Direktor Emanuel Menanto predstavio je način na koji “Vansi” ulaže u aerodrome Republike Srbije i druge nad kojima ima koncesiju, kao i način poslovanja kompanije, prenosi Mondo.

“Vansi” je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U martu 2018. godini preuzeli su Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma. Prema ovom modelu kompanija se obavezala na investiciju od 700 miliona evra, od kojih je 300 miliona već realizovano.

Pored koncesija koje se odnose na aerodrome “Vansi” se bavi građevinarstvom, transportom, kao vazdušnim, željeznikkim i drumskom saobraćajem.

Do sada nije bilo riječi o tome da bi jedini aerodrom u Republici Srpskoj mogao biti ponuđen u zakup pod sličnim uslovima. Aerodrom Banjaluka ove godine je zabilježio rekordan broj putnika, oko 145.000, a ekspanzija traje od kada su niskobudžetni avio-prevoznici “Rajaner” i “Vizer” uspostavili aviolinije iz Banjaluke za nekoliko evropskih gradova. Osim toga, postoje sezonski letovi za Crnu Goru, Grčku, Tunis i Egipat i dva redovna sedmična leta “Er Srbije” za Beograd.

Sastanku su prisustvovali ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, vršilac dužnosti direktora “Aerodroma RS” (Aerodrom Banjaluka)  Natalija Trivić, generalni direktor aerodroma “Nikola Tesla” Beograd Fransoa Beriso i glavni komercijalni direktor Aerodroma “Nikola Tesla” Miodrag Mirković.