I žene vide šansu u sektoru energetike

02.09.2023. | 07:52

Šansu za zaradu u oblasti energetike vidi i sve više žena u Srpskoj, koje su tokom proteklih osam mjeseci najviše preduzeća osnovale upravo u sektoru proizvodnje električne energije.

Prema podacima Agencije za posredničke, finansijske i informatičke usluge (APIF) Republike Srpske, od januara do kraja avgusta ove godine proizvodnjom električne energije bavilo se 26 firmi čiji su osnivači žene, dok je u istom periodu lani bilo devet takvih preduzeća.

– Od 19.664 registrovanih firmi, u 5.950 slučajeva su žene osnivači. Za osam mjeseci ove godine žene su osnovale 207 preduzeća, dok je istovremeno iz registra 94 izbrisano. U istom periodu prošle godine, žene su osnovale 180 preuzeća, dok su 74 obrisana sa evidencije – navodi se u podacima APIF-a, dostavljenim “Glasu Srpske”.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je da se posljednjih godina, kada je u pitanju žensko preduzetništvo, intenzivnije radi i razgovara, što je i dovelo to toga da je danas trećina registrovanih firmi u Srpskoj u vlasništvu nježnijeg pola.

– Sve više žena u posljednje vrijeme imamo u biznisu i one idu u korak sa potrebama tržišta, što potvrđuje i činjenica da ih je sve više u sektoru proizvodnje električne energije, koji je sada hit tema. S obzirom na njihov entuzijazam siguran sam da će na čelu sve više preduzeća biti žene, koje će pokretati i sopstvene biznise – kazao je Ćorić, koji tvrdi da su žene predanije, odgovornije i posvećenije poslu od muškaraca.

Dodao je da žensko preduzetništvo podržava Evropska unija kroz razne fondove.

– Privredna komora RS u ovom trenutku sprovodi dva projekta vezana za žensko preduzetništvo, za koje imamo i savjet i bazu. Jedna od kategorija u okviru naše manifestacije “Izbor najuspješnijih u privredi” jeste i izbor žene preduzetnice, što je veoma važno – rekao je Ćorić.

Predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić istakla je za “Glas” da su žene shvatile da mogu mnogo više da urade.

– Zanatsko-preduzetnička komora se potrudila da na svaki mogući način podrži preduzetnice. Upravo ovih dana kreće izrada nove strategije razvoja ženskog preduzetništva zajedno sa resornim ministarstvom za period od 2024. pa u narednih pet godina, a sa ciljem da im se pruži maksimalna podrška u pokretanju biznisa. Uspjeli smo da ostvarimo veoma dobre kontakte i sa komorama u regionu. Srbija je zaista jedan odličan primjer, kao država izuzetno puno ulaže u žensko preduzetništvo – kazala je Arsićeva.

Prema riječima ekonomista, energetski sektor je ogromna i neiskorišćena šansa Srpske, što su prepoznale i žene pa su pohrlile u taj sektor.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja smatra da je struja, posebno u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, jedan od najbitnijih energenata i tu postoji mogućnost dobre zarade.

– U tom segmentu žene sigurno imaju veliku podršku jačeg pola, ali dobro je da je ta simbioza u tom smjeru. Žene preduzetnice dosta prate moderne trendove i to je jedna od njihovih karakteristika – kazao je Ljuboja.