Turisti u šoku: Znate li koliko porodica potroši na sladoled na Jadranu

30.06.2023. | 10:40

Mađarski mediji pišu o skupoći na hrvatskoj obali koja će ove godine dočekati turiste iz njihove zemlje.

U popularnom mađarskom mediju tako je objavljen sljedeći tekst:

Na hrvatskoj obali ove je godine poskupio sladoled, pa tako najjeftinija kuglica stoji 1,7 evra, a najskuplja 3,5 evra.

Mještani kažu da te cijene nikako nisu primjerene za njihov budžet, a svi znaju da su pretjerane. U Splitu, u jednoj od tamošnjih slastičarni s dugom tradicijom, jedna kuglica košta dva evra, a na drugim mjestima doseže i do pet evra.

S druge strane, ima i onih kojima su poskupljenja premala.

– Cijene su super. Ovdje, u Engleskoj, je sladoled pet evra – rekli su turisti iz Švedske.

“U drugim dijelovima Hrvatske cijene sladoleda se kreću od dva do tri i po evra, što znači da četveročlana porodica mora izdvojiti najmanje osam evra ako želi sladoled, a svi su pritom pojeli samo jednu kuglicu – piše mađarski medij.

Cijene skočile do neba od uvođenja evra

“Hrvatska više nije jeftina destinacija”, piše austrijski dnevnik “Kronen cajtungst” i konstatuje da su cijene u ovoj zemlji skočile do neba od uvođenja evra.

– Maslac za 4,5 evra, pica za 18 evra i parking za 40 evra – ono što zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švajcarskoj događa se u nekada jeftinoj zemlji za odmor. U Hrvatskoj su cijene skočile u nebo od uvođenja evra – pišu austrijske novine.

Podsjeća se da je Hrvatska na evro prešla 1. januara ove godine i da je istovremeno ukinuta kontrola na granicama prema zemljama EU, što je, kažu, veselje za turiste.

To, međutim, nije slučaj s cijenama u Hrvatskoj, piše list.

– Trenutno sam na odmoru u Hrvatskoj i ovdje je skuplje nego u Austriji – izjavila je za list jedna čitateljka, koju, kako kaže, nerviraju  “neka jela koja i bez priloga imaju nevjerovatna cijenu”, prenosi hratski portal Indeks.

Oznake: Cijena, Jadran, Sladoled