I poslije 22 godine od uvođenja evra, 12,2 milijarde maraka u opticaju

17.12.2023. | 21:12

Gotovo 22 godine nakon uvođenja evra u opticaju je još uvijek 12,2 milijarde njemačkih maraka koje građani nisu zamijenili za evro, saopštila je Centralna banka Njemačke.

„Krajem novembra je još uvijek u opticaju bilo kovanica i novčanica njemačke marke u vrijednosti od 12,2 milijardi maraka odnosno 6,24 milijardi evra“, rekao je direktor Njemačke centralne banke Burkhard Balz u razgovoru za agenciju dpa.

On je rekao kako je samo ove godine zamijenjeno 53 miliona maraka u evre.

„Mi računamo s tim da će i sljedeće godine biti masovnog mijenjanja marke u evre. Ja sam zapanjen činjenicom koliko maraka i u trećoj deceniji nakon uvođenja evra još nije pronašlo svoj put do Centralne banke“, rekao je Balz.

On vjeruje da određena količina maraka nikada neće biti zamijenjena u evro zbog toga što će ostati u zbirkama numizmatičara.

U opticaju se još nalazi novčanica u vrijednosti od 5,7 milijardi maraka, kao i kovanica u vrijednosti od 6,6 milijardi maraka.

Balz vjeruje da se i veliki dio maraka koje još nisu vraćene Centalnoj banci Nemačke nalazi u inostranstvu.

„Njemačka marka je širom svijeta još uvijek omiljena kao novčana rezerva“, rekao je Balz. Ranija istraživanja su pokazala da se mnogo maraka nalazi u zemljama iz kojih dolazi najviše stranih radnika u Njemačku poput Turske i zemalja bivše Jugoslavije.

Njemačka je jedna od šest zemalja Evropske unije u kojima nema vremenskog ograničenja za zamjenu stare valute za euro.