I dalje u štrajku: Rudari “Zenice” ni jutros nisu sišli u jame

26.05.2023. | 09:32

Rudari Rudnika mrkog uglja “Zenica” ni jutros nisu sišli u jame i tako će nastaviti dok im se ne isplati aprilska plata i naknada za topli obrok, kao i dio plate za mart, odnosno novac za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

“Zenički rudari, koji su juče u drugoj smjeni odbili sići u svoje jame, proizvodnju nisu obnovili ni jutros u prvoj smjeni”, potvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja “Zenica” Elvedin Avdić.

Sindikat ovog rudnika otkazao je za juče najavljeni generalni štrajk, nakon četiri dana jednočasovnog štrajka upozorenja na početku prve smjene, a zbog nemogućnosti da ispuni sve zakonske uslove za realizaciju generalnog štrajka. Rudari, međutim, nisu bili zadovoljni takvim rješenjem te su, uprkos tome, odbili sići u jame, prenose federalni mediji.

Avdić je istakao da se ništa nije promijenilo od juče, te da radnici dolaze radi evidencije, ali da neće biti obnovljena proizvodnja.

Rudari su poručili upravi da ni kilogram rude neće izaći iz ovih pogona dok im se ne isplate plate.

Direktor Rudnika Mensur Hukić rekao je da su potrebna barem dva dana da se sa računa preduzeća skinu sve blokade, čak i kad bi sutra bio obezbijeđen novac za isplatu plata, za šta trenutno nedostaje više od 1,4 miliona KM.

Oznake: Rudari, Zenica