I dalje u štrajku: Radnici NP “Sutjeska” traže plate i prinudnu upravu

26.05.2023. | 14:15

Radnici Nacionalnog parka “Sutjeska” danas su ispred kancelarije ove javne ustanove u Foči ponovili zahtjeve o isplati zaostalih primanja uz još jedan zahtjev za smjenu rukovodstva.

Okupljanjem u Foči, ispred kancelarije Nacionalnog parka, šetnjom ulicama kada su zastali ispred zgrade opštine, 74. dan od stupanja u generalni štrajk, radnici su pozvali na hitno rješavanje problema.

Istakli su da su s porodicama dovedeni na ivicu opstanka i ukazali na brojne nepravilnosti i zloupotrebe u rukovođenju koje su ih dovele do toga da su postali višemilionski gubitaši.

Na okupljanje u Foči i šetnju ulicama odlučili su se, kažu, da bi ukazali na tešku situaciju koja se sve više produbljuje. Neizvjesnost zbog neisplaćenih plata, neovjerene zdravstvene knjižice, doveli su u pitanje i opstanak čitavih porodica.

– Znaju se i krivci za našu situaciju. Svakodnevno dolaze računi za struju vodu, a nemamo ni za račune ni rate kredita, ne možemo se liječiti, ovo je kolaps – kaže Petar Radović, radnik NP “Sutjeska”.

Radnici tvrde i da se dugovanja stvaraju i zbog tužbi dobavljača i izvođača radova. Tvrde i da je bilo tužbi za dugovanja izvođača radova, koji nikad nisu obavljali poslove, nego su to radili zaposleni u parku.

– Dovedeni smo u situaciju da smo faktički pokradeni i direktori su to znali. Imamo preko milion maraka pravosnažnih presuda, avansa za šumu preko milion maraka. Nijednu tužbu ne možemo da dobijemo. Ne mogu da vjerujem da tu nema umiješanih i iz Nacionalnog parka. Svi znamo gdje je šta ukradeno, jednostavno niko ne reaguje – kaže radnik Milanko Vladičić.

Јedan od radničkih zahtjeva je da se istraži poslovanje za posljednjih deset godina. Zahtijevaju isplatu februarske i martovske plate.

– Uputili smo prijedlog nadležnim da se formira prinudna uprava iz sastava radnika i ministarstva, bez sadašnjeg aktuelnog menadžmenta – rekao je Dragomir Drakul, predsjednik Štrajkačkog odbora NP “Sutjeska”.

Podsjećamo, Ministarstvo za prostorno uređenje u utorak se oglasilo, navodeći da nadležne institucije istražuju poslovanje, kako su radnici i zahtijevali, kao i da je pokrenuto i pitanje smjene menadžmenta. Iz uprave Nacionalnog parka se od početka generalnog štrajka nisu oglašavali.

Ukoliko se ne počne sa rješavanjem problema, Štrajkački odbor najavljuje i blokadu magistralnog puta prema Trebinju ili odlazak pred zgradu Vlade u Banjaluku.

Oznake: NP Sutjeska, Protest