I Amerika podržala dogovor: Srbija, S. Makedonija i Albanija u jedinstvenom tržištu rada

22.01.2024. | 15:02

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija od 1. marta u okviru Otvorenog Balkana stvaraju jedinstveno tržište rada od 11 miliona ljudi.

Kako je rekao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ovaj čin ima podršku Sjedinjenih Država jer je, kako je rekao, o tome razgovarao s Džejmsom O Brajanom, najvišim zvaničnikom SAD zaduženim za ovaj region.

O Brajan je, inače, poznat po tome što je napisao Dejtonski mirovni sporazum, i jedan je od ljudi koji uživaju veliko povjerenje američke administracije. I EU je, po svemu sudeći, podržala ovaj potez imajući u vidu da je sastanku u Skoplju prisustvovao i Gert Jan Kopman, šef Odjeljenja za saradnju s susjedstvom i proširenje Evropske komisije.

Podsjećanja radi, BiH, zbog protivljenja Sarajeva i dalje odbija da se priključi ovoj inicijativi, a sljedeća u redu prijema bi mogla biti Crna Gora.

I EU i SAD su stava da podržavaju sve regionalne inicijative, pod uslovom da na kraju u nju budu uključene sve zemlje. Neke zemlje EU preferiraju Berlinski proces, u kojem se nalaze sve zemlje regiona, ali je Otvoreni Balkan za sada uspio postići najveći napredak u regionalnom povezivanju.

Vučić je ocijenio značajnim činjenicu da je veče uoči potpisivanja na skupu u Skoplju prisustvovao i Albin Kurti, premijer samoproglašenog Kosova.